De 9 mooiste plekken van Sri Lanka

Sri Lanka is een eiland met veel afwisseling. Je vindt er prachtige stranden, bergen, wildlife, jungle en cultuur. Ook zijn de mensen er erg aardig en is het eten er heerlijk. Omdat het eiland niet al te groot is, kan je in drie à vier weken een groot deel ervan gezien hebben. Dit alles maakt Sri Lanka een hele fijne vakantiebestemming! Wil je weten wat je allemaal kunt zien in Sri Lanka? Lees dan verder en ontdek de 9 mooiste plekken van Sri Lanka, die je zeker niet over moet slaan.

Begin 2018 hebben wij Sri Lanka bezocht tijdens onze wereldreis. In vier weken hebben we het eiland verkend met onze gehuurde Tuktuk. Dit was één groot avontuur! Zoals gezegd heeft Sri Lanka veel te bieden en om dit ook nog allemaal te kunnen bezoeken met ons eigen vervoer maakte het extra speciaal. Naast de 9 mooiste plekken in Sri Lanka in dit artikel, hebben we nog meer gezien. Benieuwd hiernaar? Kijk dan onze vlog over Sri Lanka!

De mooiste plekken van Sri Lanka

1. Pidurangala Rock
2. Ella en de treinreis naar Kandy
3. Horton Plains
4. Lipton’s Seat
5. Udawalawe
6. Unawatuna / Hikkaduwa / Marisse
7. Galle
8. Anuradhapura en Mihintale
9. Negombo1. Pidurangala Rock (met uitzicht op Sigiriya)

De Pidurangala Rock kan zeker niet ontbreken in het lijstje met mooiste plekken van Sri Lanka. Hoewel de meeste reisgidsen niet deze rots maar de Sigiriya (ook wel de Leeuwenrots) aanraden, is het een veel leukere ervaring om de Pidurangala Rock te beklimmen. Vanaf deze rots heb je namelijk een geweldig uitzicht op Sigiriya. Daarnaast is het een stuk minder toeristisch en veel goedkoper (circa €3,- vs $30,- per persoon bij Sigiriya). Met name de beklimming met zonsopgang is een aanrader. Houd hierbij rekening dat je ongeveer 30 tot 45 minuten nodig hebt om boven te komen en dat je sommige stukjes wel echt moet klimmen. Daarnaast is het handig om een hoofdlamp mee te nemen.

Benieuwd naar de kosten van een rondreis door Sri Lanka? Lees dat dit artikel!

Mooiste plekken van Sri Lanka
Uitzicht op Sigiriya2. Ella & treinreis richting Kandy

Rondom het bergdorpje Ella is veel te zien. De belangrijkste hightlights zijn:

  • Het beklimmen van Little Adam’s Peak. Dit is het kleine broertje van heilige berg Adam’s Peak, die in het westen van Sri Lanka ligt. Little Adam’s Peak beklim je in ongeveer een uur en vanaf de top heb je een fantastisch uitzicht.
    TIP: bovenop verkopen ze heerlijke kokosnoten, neem dus wat geld mee!
  • Wandelen over het spoor naar de Nine Arch Bridge om de trein over deze mooie brug te zien rijden. Wel natuurlijk even goed uitkijken als er treinen aankomen. Het is handig om van te voren even het tijdsschema van de trein op te zoeken of na te vragen op het station. Zo voorkom je dat je lang moet wachten en weet je ook wanneer je van het spoor af moet gaan.
  • De wereldberoemde treinreis tussen Ella en Kandy. Dit is één van de mooiste treinreizen die je kunt maken, dwars door de theevelden en bossen. Hoewel er aan beide kanten van de trein mooie uitzichten zijn, wordt het aangeraden om het stuk tussen Ella en Nuwara Eliya rechts te zitten, en tussen Nuwara Eliya en Kandy links.
    TIP: stap niet in Ella op de trein, maar stap een station eerder op in Demodara. De trein is daar nog veel minder vol, dus dan kan je een goede zitplaats bemachtigen.
Mooiste plekken van Sri Lanka
Little Adams Peak
Nine Arch Bridge
De Nine Arch Bridge
Treinreis Ella Kandy
De treinreis van Ella richting Kandy3. Horton Plains

Tussen Ella en Kandy in ligt het natuurgebied Horton Plains. Horton Plains is een grote vlakte die op een behoorlijke hoogte (2400m) ligt. Je zult hier ook direct merken dat het een stuk koeler is. In het natuurgebied kun je een wandeling maken naar ‘world’s end’. Hier eindigt de vlakte in een diepe afgrond en daardoor heb je een geweldig uitzicht. Om een mooi helder uitzicht te hebben bij world’s end, is het aan te raden om je wandeling vroeg te starten. In de middag is het er namelijk vaak bewolkt. Daarnaast heb je ’s ochtends vroeg ook nog kans om dieren te zien. Wij zagen bijvoorbeeld een groep herten over de vlakte lopen.

Horton Plains - Worlds End
Horton Plains: het uitzicht bij World’s End
De mooiste plekken van Sri Lanka
Horton Plains: de uitgestrekte vlakte met wilde dieren4. Lipton’s Seat

Hoog in de bergen bij Haputale vind je Lipton’s Seat. Hier kun je een mooie wandeling maken door de eindeloze groene theevelden. Onderweg zie je de lokale bevolking aan het werk op de theevelden. Eenmaal boven vind je het standbeeld van meneer Lipton. Ook hier kun je weer genieten van een een heel mooi uitzicht. En je kunt boven uiteraard ook een kopje thee drinken. Wat daarnaast in dit gebied nog leuk is om te doen, is naar de nabijgelegen theefabriek in Dambetenne te gaan. Hier leer je meer over hoe thee wordt gemaakt.

De mooiste plekken van Sri Lanka
De theevelden bij Lipton’s Seat
Lipton's seat
Lipton’s Seat5. Udawalawe National Park

Eén van de beste plekken van Sri Lanka om olifanten te spotten is Udawalawe National Park. In het park lopen er zo’n 250 rond! Naast olifanten kun je hier ook buffels, krokodillen, zwijnen en veel verschillende soorten vogels zien. Hoewel het park vrij toeristisch is en wij vooral aan het begin van de safari schrokken van de hoeveelheid jeeps die het park ingaan, is het toch een leuke ervaring. Zeker als je nog nooit op safari geweest bent. Je kunt het beste ’s ochtends de safari doen; dat schijnt net wat rustiger te zijn dan ’s middags. Naast het National Park kun je ook nog naar het olifantenweeshuis (Elephant Transit Home) waar je twee keer per dag tijdens voedertijd jonge olifantjes kunt zien spelen.

Mooiste plekken van Sri Lanka
Olifanten in Udawalawe
Udawalawe
Andere dieren in Udawalawe6. Unawatuna / Mirissa / Hikkaduwa

De strandplaatsen van Sri Lanka moet je natuurlijk ook niet overslaan. Je hebt met name in het zuiden van het eiland veel keuze voor kleine dorpjes. De stranden zijn op de meeste plekken erg mooi, als is er wel door de tsunami in 2004 veel verwoest. Hierdoor is helaas niet meer veel over van het koraal en het onderwaterleven. Wij hebben hebben in het zuiden drie badplaatsen, die alle drie net iets anders te bieden hadden:

  • Unawatuna: In Unawatuna vind je veel leuke restaurantjes en winkeltjes en een mooi strand. Het is wel vrij toeristisch.
  • Mirissa: Mirissa heeft een fijn groot strand, een relaxte sfeer en het is iets minder toeristisch dan Unawatuna. Dit vond ik de fijnste badplaats die we bezocht hebben!
  • Hikkaduwa: Hikkaduwa is weer wat toeristischer. Het heeft ook een fijn strand maar is qua stadje weer wat minder gezellig. Het heeft echter wel weer wat goed opties om uit te gaan.
Unawatuna
Unawatuna
Hikkaduwa
Hikkaduwa
Mirissa
Mirissa7. Galle

Galle ligt in het zuiden van Sri Lanka en is een oud Nederlands vestingsstadje. Vroeger was dit een belangrijke plek voor de VOC. Hierdoor zie je in Galle veel Nederlandse dingen terug. Zo is er bijvoorbeeld een Nederlandse kerk en zijn er verschillende Nederlandse straatnamen. Om dit te zien moet je in het deel van Galle zijn dat ‘Galle Fort’ heet. Hier vind je daarnaast ook heel veel leuke souvenirwinkeltjes en leuke restaurantjes. Galle is zeker een bezoekje waard en je kunt je hier prima een dag vermaken!

Galle
VOC in Galle
Galle Fort
Galle Fort8. Anuradhapura en Mihintale

Als je ook iets van de cultuur en geschiedenis van Sri Lanka wil meekrijgen, kan een bezoek aan Anuradhapura niet ontbreken. Anuradhapura was vroeger de hoofdstad van Sri Lanka. Religie is hier nog ontzettend belangrijk en aanwezig. Door de hele stad zie je gigantische tempels en stoepa’s. Een deel van deze tempels en stoepa’s worden momenteel nog steeds actief bezocht door boeddhisten en er worden regelmatig ceremonies gegeven. Het is erg interessant om dit te zien.

Op ongeveer een half uur rijden van Anuradhapura ligt Mihintale. Mihintale is een op een heuvel gelegen tempelcomplex. Het is de heiligste plek van Sri Lanka want hier werd het boeddhisme in Sri Lanka geïntroduceerd. Voor Srilankese boeddhisten is Mihintale hierdoor een bedevaartsoord. Ook dit is een erg mooie plek om te bezoeken om meer te leren over de cultuur van Sri Lanka.

anuradhapura
Anuradhapura
Mihintale
Mihintale9. Negombo

Dan de laatste plek in het rijtje: Negombo. Dit zal voor veel reizigers in Sri Lanka de eerste of laatste plek zijn die ze bezoeken in Sri Lanka. Negombo ligt naast de hoofdstad Colombo, waar het internationale vliegveld ook te vinden is. Negombo is een fijne plek om je reis rustig te beginnen of af te sluiten. Het heeft naast een fijn strand niet heel veel te bieden. Wel is er een dagelijks een vismarkt, die leuk is om te bezoeken.

Negombo heeft daarnaast nog één belangrijke eigenschap: hier zitten de meeste TukTuk-verhuur bedrijven. Vanaf hier kun je dus goed je eigen tuktuk-avontuur starten. Wij hebben onze tuktuk ook in Negombo opgehaald en zijn vanuit hier het hele eiland rondgereden.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over het huren van een tuktuk in Sri Lanka.

De mooiste plekken van Sri Lanka
Onze tuktuk opgehaald in Negombo
Negombo
De vismarkt in Negombo

Verder weten over Sri Lanka?

23 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.