Mardi Himal Trekking in Nepal – de route

Eén van de hoogtepunten van onze wereldreis was de Mardi Himal Trekking in Nepal. Vijf dagen liepen we door het Himalaya gebergte met adembenemende uitzichten, met nauwelijks andere toeristen om ons heen. De Mardi Himal Trekking is gemakkelijk zonder gids te doen. Benieuwd naar de route? Lees het in deze blog.   

Mardi Himal Nepal

De Mardi Himal Trekking

De berg Mardi Himal ligt in de Annapurna regio en is 5587 meter hoog. Sinds 2012 is er bij deze berg een trekking geopend. Tijdens deze 5 of 6 daagse trekking ga je naar Mardi Himal Base Camp, wat op 4500 meter ligt. Onderweg heb je de mooiste uitzichten en sta je oog in oog met Fishtail Mountain (Machpuchare). Het landschap zie je langzaam veranderen hoe hoger je komt; van een bossig, warm gebied aan het begin tot een veel kaler, open en besneeuwd landschap als je boven bent. Echt geweldige natuur en de sterrenhemel bovenop de berg is onbeschrijfelijk!

Omdat de Mardi Himal Trekking nog niet zo lang open is, is hij ook nog niet zo bekend bij toeristen. Daardoor kom je onderweg maar weinig mensen tegen. Wij liepen soms uren zonder andere mensen tegen te komen. Heerlijk! Dit is ook echt een groot contrast met de verhalen die we hoorden over de andere, meer bekende hikes, zoals Poon Hill en Annapurna Base Camp, waar je bijna constant met anderen loopt. Daarnaast is de route goed aangegeven en is de wandeling qua moeilijkheidsgraad heel goed te doen. Je kunt deze trekking daarom prima zonder gids doen. Het is dan wel handig om je van te voren even goed te verdiepen in de route!

Uitzicht tijden de trekking op de Machapuchare

De route van de Mardi Himal Trekking

De Mardi Himal Trekking loop je in 5 of 6 dagen. Hieronder de route voor de 5-daagse trektocht. De handigste plaats om te vertrekken voor de Mardi Himal Trekking is Pokhara.

Lees in dit artikel alles wat je moet weten over je verblijf Pokhara!

Dag 1 – Kande (1700 m) – Australian Camp (2000 m)

Aantal uren wandelen: 1,5 uur

Voor de eerste dag hebben wij ervoor gekozen om het rustig aan te doen, en pas in de middag te starten. Wij verlieten daarom bepakt en bezakt rond 12 uur ‘s middags ons hotel. Vanuit Pokhara (waarschijnlijk zit je in een hotel in de wijk Lake Side) namen we een taxi naar Baglung Bus Park (15 minuten, 300 rps). Vanaf hier vertrekt de bus naar Kande (± 1 uur, 100 rps), het startpunt van de Mardi Himal Trekking. De bus vertrekt ongeveer elk half uur.

In Kande stap je uit, en volg je de bordjes voor Australian Camp. Voor de start moet je tussen een paar huisjes door aan de rechterkant van de weg. Kun je het niet vinden? Kijk dan even in de app maps.me (download van te voren wel de kaart van het gebied rondom Pokhara), daar staat de route ook gewoon in! In ongeveer anderhalf uur wandel je van Kande naar Australian Camp. Wij hebben besloten om hier de eerste nacht door te brengen. Je hebt hier verschillende accommodaties. Reserveren is niet nodig, je kunt gewoon ter plekke een simpele kamer regelen.

Als je de eerste dag al wat langer wilt wandelen, kun je ervoor kiezen om door te lopen naar Pothana (in totaal 2 uur wandelen) of Deurali (3 a 4 uur wandelen).

Dag 2 –Australian Camp (2000 m) – Forest Camp (2500 m)

Aantal uren wandelen: 6 uur

De tweede dag gaat het hiken echt beginnen. In zo’n zes uur wandel je van Australian Camp, via Pothana en Deurali naar Forest Camp. Hier zijn twee guesthouses waar je kunt overnachten en eten. Tip: met de belofte dat we er zouden eten, konden we er gratis slapen!

Dag 3 – Forest Camp (2500 m) – High Camp (3500 m)

Aantal uren wandelen: 7 uur

Dit was een zware dag! Vooral omdat je veel hoogtemeters maakt in één dag, en het weer boven een stuk guurder was. In ongeveer 2 uur wandelden we van Forest Camp naar Low camp, vervolgens is het nog anderhalf uur naar middel camp en 1,5 uur naar high camp.

In High Camp heb je weer verschillende hele basic accommodaties. Hier is het wel fijn als je op tijd aankomt. Er is namelijk geen alternatief als het vol zit, behalve terug naar beneden gaan. Daarnaast is het hier super mooi, en daarom ook fijn om nog even rond te kunnen lopen. Vooral de zonsondergang is geweldig.

Dag 4 – High Camp (3500 m) – Mardi Himal Base Camp (4500 m) – Low Camp (3100 m)

Aantal uren wandelen: 9 uur

Dit is de meeste bijzondere dag, want je gaat naar het hoogste punt van de trekking op 4500 m. Vanuit High Camp vertrokken we om 4 uur ’s ochtends in het donker richting het Lower Viewpoint om de zonsopgang te bekijken. Hoewel dit maar ongeveer 2km van High Camp afligt, moet je er zeker anderhalf uur de tijd voor rekenen. Door de hoogte gaat het lopen heel traag.

Tip 1

Laat je rugzak achter in high camp, hier kom je op de terugweg weer langs. Scheelt ontzettend veel energie!

Tip 2

Redelijk aan het begin van de route heb je de keuze om links redelijk steil omhoog te gaan, of rechts een iets langere maar veel minder steile route te doen. Wij hebben voor de rechter route gekozen en waren hier heel erg blij mee. Zeker in het donker is de linker, steile route niet aan te bevelen! Ook deze splitsing is op maps.me gewoon te zien trouwens.  

Vanuit Lower Viewpoint loop je in ongeveer 1,5 uur naar de Upper viewpoint, en vanaf daar is het nog een half uurtje naar Mardi Himal Base Camp. Hier is het fijn om een tijdje door te brengen, weer zo ongelooflijk mooi!

Mardi Himal Base Camp

Wij hebben vervolgens de terugtocht ingezet en zijn weer via High Camp (om onze tas op te halen) naar Low Camp gelopen. Deze tocht naar beneden was lang en daarom pittig voor je knieën. Je kunt er ook voor kiezen om nog een nacht in High Camp door te brengen, maar omdat het hier erg koud is, hadden we daar geen zin in.

Dag 5 – Low Camp (3100 m)  – Sidhing (2000 m) of Lumre (1300 m) – Pokhara

Aantal uren wandelen: Siding (2 uur), Lumre (5 uur)

Vanaf Low Camp heb je twee opties, of terug richting Forest Camp / Australian Camp, of je kunt een andere route volgen via Siding en Lumre. Om niet dezelfde route te lopen als op de heenweg, kozen wij ervoor om richting Siding en Lumre te wandelen. Omdat we een beetje klaar met het wandelen waren, hebben we vervolgens in Siding een jeep en daarna een taxi kunnen regelen terug naar Pokhara. Andere reizigers lopen vaak door naar Lumre om daar een Jeep te regelen.

Benieuwd naar onze ervaringen?

Onze belevenissen met de Mardi Himal Trekking kun je hier terug zien in onze vlog!

Andere artikelen over Nepal

6 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.