Reizen met de trein in India

Als je in India langere afstanden moet afleggen, is de trein zeker aan te raden. Niet alleen omdat het vrij comfortabel is, maar het is ook een hele leuke ervaring. Het regelen van kaartjes voor de trein in India vergt echter wat uitzoekwerk. Begin er ook op tijd aan want de treinen zitten vaak ver van te voren volgeboekt!

Hoe kom je aan tickets voor de trein in India?

De IRCTC is de NS van India. Het is alleen voor buitenlanders moeilijk om via deze website tickets te bestellen, want ze accepteren geen buitenlandse creditcards. Hoe kun je dan toch tickets bestellen? Via 12go Asia of Cleartrip!

 

Tickets via 12go Asia

Tickets voor de trein in India kun je vanaf april 2018 kun je vrij gemakkelijk via 12go Asia bestellen. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden:

 1. 12go Asia laat alleen de treinreis zien als het een directe trein is. Als er naar de bestemming waar je heen wil gaan geen directe trein is, zal je eerst moeten opzoeken hoe je reis opgeknipt kan worden. Vervolgens kun je dan je losse trajecten boeken. Je kunt de losse trajecten opzoeken via http://routeplanner.makemytrip.com/
 2. De website laat alleen treinen zien waar nog kaartjes beschikbaar voor zijn. Als er wachtlijsten zijn, worden de treinen niet getoond. Als je een trein wilt boeken 1 a 2 weken verder, is de kans heel groot dat er een wachtlijst is. Om op die wachtlijst te komen, moet je via Cleartrip boeken en niet via 12go Asia.
 3. Niet alle trajecten staan op de site, alleen de 1000 populairste.
 

Tickets via Cleartrip

Als je echt het complete netwerk van treinen wilt hebben, dan moet je bij Cleartrip zijn. Je kunt boeken via de website of via de app. Het kost wel wat meer moeite om een account aan te maken. Je moet namelijk zowel een account bij IRCTC hebben, als bij Cleartrip. Volg deze stappen:

 1. Maak op de website van de IRCTC een account aan.
 2. Als je account bij de IRCTC bevestigd is, kun je ook bij Cleartrip een account aanmaken.
 3. Zoek via http://routeplanner.makemytrip.com/ de beste route voor je treinreis en vul de losse trajecten in (als er geen directe trein is), bij het zoekveld voor treinen bij Cleartrip. Let op: er zijn een aantal verschillende klassen waaruit je kan zien. Voor een uitleg van de verschillende klasses, check de site van Seat61. Je kunt je klasse trouwens later in het zoekproces nog aanpassen. Wij gingen meestal voor ‘sleeper’ of AC 3 tier als je onderweg wilde slapen. Voor korte ritten is AC Chair klasse prima. Dan krijg je een stoel die vergelijkbaar is aan een stoel in de sprinter in Nederland.
 4. Nadat je op zoeken hebt geklikt, wordt je t meteen gevraagd om in te loggen met de Cleartrip account, en je inloggegevens van IRCTC in te vullen.
 5. Daarna krijg je een overzicht met alle treinen die op je gekozen dag naar je gekozen bestemming gaan. Het is niet zo dat ze allemaal beschikbaar zijn. Klik op ‘check availability’ om te zien of je direct een plaats kunt reserveren of op de wachtlijst moet. De tickets kunnen de volgende statussen hebben:
  • Available: er zijn nog kaartje beschikbaar en aantal plaatsen wordt achter het label aangegeven.
  • RAC (reservation against cancelation): Met deze status ben je ook verzekerd van een plek maar krijg je later pas te horen welke plek precies. Je mag met deze status dus altijd de trein in.
  • WL (waitlist): Dit is de wachtlijst. Als je dit kaartje koopt, ben je nog niet verzekerd van een plaats. Je mag met deze status dus ook niet de trein in. Achter het label op Cleatrip zie je ook gelijk op welk nummer je staat op de wachtlijst. Als je een nummer onder de 10 hebt, is de kans heel groot dat je gewoon nog later wordt geupgrade naar een echt kaartje. Op https://www.trainman.in/ kun je je trein invullen en je kansen inschatten of je wachtlijstnummer wordt omgezet naar een echt kaartje. Goed om te weten: als je wachtlijstkaartje niet wordt omgezet, krijg je je geld terug.
  • Closed: deze treinen kun je niet meer boeken.
 6. Als je kaartje beschikbaar is, krijg je hem direct. Het is handig om de cleartrip-app te hebben, zodat je je bevestiging in de trein aan de conducteur kunt laten zien. Ook kun je je wachtlijstplaats bijhouden en kijken of je al wat bent opgeschoven.
 

Geen kaartjes beschikbaar en alleen hoge wachtlijstplaatsen?

Check of er in andere klassen wel nog kaartjes beschikbaar zijn of met betere wachtlijstkansen. Daar ook geen kaartjes beschikbaar? Probeer  dan een ‘TAKTAL’ kaartje te krijgen. Op de dag voordat je gaat reizen om 10:30 uur in de ochtend komt er nog een beperkt aantal kaartjes beschikbaar via de IRCTC. Er zit helaas wel wat vertraging tussen de IRCTC website en Cleartrip. Maar als je tussen 10:30 uur en 12:00 uur op Cleartrip de availability refresht, heb je zeker nog kans op een kaartje! Ons is het iig een paar keer gelukt.

 

Alternatief: ga met de bus!

Lukt het nu allemaal niet het krijgen van tickets voor de trein in India, ga dan met de bus! Check via bijvoorbeeld http://www.redbus.in welke bussen er voor jouw route beschikbaar zijn. In de slaapbussen krijg je je eigen hokje, waarin je languit kunt liggen. Luxe is het niet, maar zeker prima te doen!

 

Onze ervaring met de trein in India

Benieuwd naar onze ervaring met de trein in India? Bekijk onze vlog!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.