Een tuktuk huren in Sri Lanka: wat moet je weten?

In Sri Lanka wordt het onder reizigers steeds populairder om een tuktuk te huren. Het hebben van je eigen vervoer geeft je enorm veel vrijheid. Je kunt hierdoor op plaatsen komen waar je normaal met het openbaar vervoer maar moeilijk komt. Daarnaast is het rondrijden in een tuktuk ook een unieke ervaring. Overweeg jij ook om een tuktuk te huren in Sri Lanka? Lees in dit artikel alles wat je hierover moet weten!

De mooiste plekken van Sri Lanka

Onze ervaring met een tuktuk in Sri Lanka

Begin 2018 hebben wij Sri Lanka bezocht tijdens onze wereldreis. In vier weken hebben we het eiland verkend met onze gehuurde tuktuk. Dit was één groot avontuur! Sri Lanka heeft veel te bieden en om dit ook nog allemaal te kunnen bezoeken met ons eigen vervoer maakte het extra speciaal. Daarnaast was het ook super leuk om in een tuktuk te rijden. De lokale bevolking vindt het heel grappig als ze opeens twee westerse mensen een tuktuk zien besturen. Ook hebben we een aantal keer als echte tuktuk-chauffeur gefungeerd en wat Sri Lankaanse mensen een lift gegeven.

Benieuwd wat we onderweg allemaal beleefd hebben? Bekijk dan onze vlog over Sri Lanka!

Wij kunnen het daarom echt aanraden om door Sri Lanka te rijden met je eigen tuktuk. Het is wel verstandig om je van te voren goed in een aantal zaken te verdiepen, zodat je weet waar je allemaal rekening mee moet houden.

In dit artikel:

– Waar kun je een tuktuk huren in Sri Lanka?
– Wat kost het huren van een tuktuk in Sri Lanka?
– Waar moet je op letten bij het huren van een tuktuk in Sri Lanka?
– Wat voor rijbewijs heb je nodig?
– Hoeveel bagage past er in een tuktuk?
– Is het moeilijk om een tuktuk te besturen?
– Je tuktuk en de treinreis tussen Ella en Kandy
– Tips voor het rijden met een tuktuk in Sri Lanka

Tuktuk huren in Sri Lanka


Waar kun je een tuktuk huren in Sri Lanka?

Een handige plek om een tuktuk te huren in Sri Lanka is Negombo. Negombo ligt naast Colombo, waar het internationale vliegveld van Sri Lanka is. Negombo is daarmee gelijk een handig vertrekpunt voor je reis door Sri Lanka.

In Negombo heb je verschillende verhuurders van tuktuk’s zitten. Het is aan te raden om vooraf al wat onderzoek te doen naar geschikte verhuurders. Wij hebben een offerte opgevraagd bij drie verschillende organisaties. Uiteindelijk hebben we onze tuktuk bij Jeromwin tours gehuurd. Het contact met hem was prettig en hij bood ons een goede prijs voor de 2 weken verhuur. Andere aanbieders in Negombo zijn (o.a.) Ceylon Tusker en TukTuk Rental Negombo.Wat kost het huren van een tuktuk in Sri Lanka?

Het huren van een tuktuk in Sri Lanka is niet duur. De prijzen zijn afhankelijk van de totale duur van de huur, maar meestal betaal je tussen de € 12,- en € 20,- per dag. Hier zit je verzekering dan al bij in.

Benzine zit hier nog niet bij in. Met een volle tank kun je circa 125 km rijden en dat kost rond de € 4,- aan benzine. Wij hebben in twee weken ongeveer 900 km gereden en ongeveer € 30,- uitgegeven aan benzine.

Tot slot moet je ook nog rekening houden met de kosten voor je Sri Lankaans rijbewijs. Deze kosten variëren van € 4,- (1.000 roepie) als je het zelf regelt tot € 35,- als je het door je verhuurbedrijf laat regelen.

Lees in dit artikel de totale kosten van onze rondreis door Sri Lanka!

TuktukWaar moet je op letten bij het huren van een tuktuk in Sri Lanka?

Bij het informeren bij verhuurbedrijven is het handig om een aantal dingen te checken:

 • Wat is de huurprijs per dag? Krijg je korting als je langer huurt?
 • Is een verzekering inbegrepen? En wat voor soort verzekering is dit? ben je all-risk gedekt?
 • Hoeveel borg moet je betalen?
 • Waar moet je de tuktuk ophalen? En kun je hem eventueel op een andere plek inleveren (indien nodig)?
 • Heeft de tuktuk een 2-taktmotor of een 4-taktmotor? Om overal gemakkelijk te kunnen rijden is een 4-taktmotor nodig. Die zijn namelijk een stuk krachtiger.
 • Heeft je tuktuk zijschermen die je dicht kunt ritsen? Bij regen en kou is het heel fijn als dit kan!
 • Is een korte rijles inbegrepen?
 • Kan het verhuurbedrijf een Sri Lankaans rijbewijs voor je regelen? En zo ja, wat zijn hier de kosten van?
 • Hoe gaan ze om met pech onderweg? Is er 24/7 assistentie om je te helpen?

Als je aan de hand van deze vragen je keuze hebt gemaakt, is het ook nog van belang om bij het ophalen van je tuktuk goed te checken of je tuktuk helemaal in orde is. Check in ieder geval of er aan de buitenkant geen schade is, of alle lichten het doen en of de tuktuk makkelijk start. Ook is het handig om voordat je echt op pad gaat, even in de buurt van het verhuurbedrijf rond te rijden. Als er iets technisch niet goed is aan de tuktuk, dan kun je gelijk nog even terug om het te laten maken.

Tuktuk huren in Sri LankaWat voor rijbewijs heb je nodig?

Voor het besturen van een tuktuk in Sri Lanka heb je een Sri Lankaans (auto)rijbewijs nodig. Hoewel sommige reizigers misschien de moeite niet willen nemen om dit regelen, is het wel echt aan te raden. Enerzijds omdat je anders gedoe kunt krijgen met je verzekering als je een ongeluk krijgt. Anderzijds omdat je gedoe kunt krijgen met de politie. Wij zijn tijdens onze twee weken een aantal keer aangehouden. De agenten controleren alles dan heel nauwkeurig en we waren dan ook erg blij dat de juiste documenten bij ons hadden.

Om je Sri Lankaanse rijbewijs te krijgen heb je een aantal documenten nodig:

 • Je paspoort
 • Je internationale rijbewijs (kun je in Nederland krijgen via de ANWB)
 • Een kopie van de fotopagina in je paspoort.
 • Een kopie van de pagina waar je visum voor Sri Lanka op staat

Je kunt je Sri Lankaanse rijbewijs zelf regelen in Colombo bij het Department of Motor Traffic. Dit kost echter wel wat tijd want je moet verschillende balies langs om alles geregeld te krijgen. Trek hiervoor zeker een middag uit. De kosten van het rijbewijs liggen rond de € 4,- (1.000 roepie). Heb je geen zin/tijd om het zelf te regelen? Dan bieden de meeste verhuurbedrijven het ook aan om het voor je te regelen. Wij hebben van deze optie gebruik gemaakt en waren € 32,- per rijbewijs hiervoor kwijt.Hoeveel bagage past er in een tuktuk?

De meeste tuktuk’s hebben een kleine bagageruimte achter de achterbank zitten. Wij hebben in deze ruimte onze twee backpack’s kunnen stoppen. Daarnaast hadden we hier vaak ook nog wat boodschappen staan. Voor twee personen is er dus zeker genoeg ruimte voor bagage. Maar neem geen koffer mee, want je moet je tas er wel een beetje tussen kunnen proppen. Eventueel kun je ook nog bagage op het dak binden, maar dat vonden wij toch een minder fijn idee.

Bedenk je trouwens ook dat je je tuktuk niet ‘op slot’ kan doen. Als je je tuktuk verlaat is je bagage niet veilig. Wij konden bij onze tuktuk wel nog zijschermen dichtritsen tegen te regen en kou, maar ook die kun je niet op slot doen. Neem daarom altijd je waardevolle spullen met je mee uit te tuktuk als je op pad gaat. Of laat ze achter in je hotel.

Binnenkant tuktukIs het moeilijk om een tuktuk te besturen?

Het besturen van een tuktuk is in het begin best even lastig. Het is daarom aan te raden om van je verhuurbedrijf een korte rijles te vragen. Zij kunnen je dan goed uitleggen hoe je je tuktuk makkelijk start en hoe het werkt met schakelen, remmen en achteruit rijden. Wij zaten er na een dagje rijden wel aardig in, maar vonden het wel wat lastiger na op een scooter rijden.

Om je alvast een beetje voor te bereiden op het rijden in een tuktuk kun je op YouTube verschillende filmpjes vinden die uitleggen hoe je een tuktuk bestuurt.

Tuktuk huren in Sri LankaJe tuktuk en de treinreis tussen Ella en Kandy

Eén van de hoogtepunten van Sri Lanka is de treinreis tussen Ella en Kandy. Het is daarom een terechte vraag of je die treinreis wel kunt maken als je met een tuktuk het land door gaat. Het antwoord is gelukkig ja! Je kunt namelijk iemand inhuren die jouw tuktuk van de ene naar de andere plaats brengt, zodat je zelf deze mooie treinreis kan doen. Wij hadden dit via ons hotel in Ella geregeld en betaalden daar ongeveer € 15,- voor.

We vonden het wel even spannend om ons hele hebben en houwen aan een vreemd iemand mee te geven, maar dat is allemaal goed gegaan. Toen we uit de trein stapte, stond onze tuktuk inclusief onze bagage veilig bij ons hotel op ons te wachten.

Lees hier meer over de 9 mooiste plekken van Sri Lanka die je zeker niet moet overslaan!Tips voor het rijden met een tuktuk in Sri Lanka

Tot slot nog enkele tips en wetenswaardigheden over het rijden met een tuktuk in Sri Lanka.

 • In Sri Lanka rijden ze links.
 • Op de meeste wegen mag je 40 km per uur met een tuktuk.
 • Je tuktuk kan maximaal 60 à 70 km per uur.
 • Als je een beetje een relaxte dag wil hebben, rij dan niet meer dan 150 km per dag. Hoewel de zitjes van de tuktuk redelijk zacht zijn, is vier uur erin zitten wel echt genoeg.
 • Op de weg geldt het recht van de sterkste. Bussen kunnen in Sri Lanka echt heel hard rijden. Geef hen daarom altijd voorrang, want ze zullen niet voor je uitwijken.
 • Sommige wegen in de bergen zijn erg smal. Rij hier rustig, want als je een tegenligger krijgt lig je zo in de berm. Geloof ons; het is best zwaar om je tuktuk met z’n tweeën uit de berm te krijgen.
 • Rij op steile bergwegen in zn 1. Het heeft voor ons even geduurd voordat we accepteerden dat je omhoog nou eenmaal niet snel kan gaan met een tuktuk.
 • Neem locals mee als ze je aan de kant wuiven voor een lift. Dit is een hele leuke ervaring!

Dit waren de belangrijkste dingen die je moet weten over het huren van een tuktuk in Sri Lanka. Heb jij nog andere tips? Of nog vragen? Laat dan een bericht hieronder achter!

Meer over Sri Lanka

306 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.