De routes van de Transsiberië Express

Voor veel mensen is de Transsiberië Express het ultieme treinavontuur en daarmee een reis ze ooit een keer willen maken. En terecht, het is een ervaring die je nergens anders kunt mee maken en een bijzondere manier om van de Westerse cultuur langzaam over te vloeien in de Aziatische. Wat minder mensen weten, is dat er verschillende routes zijn die je kunt nemen. Lees meer over de verschillende routes van de Transsiberië Express in dit artikel!

De routes

De treinreis van Rusland richting Azië wordt meestal de Transsiberië Express genoemd. Er zijn echter 4 routes die je vanaf Moskou kunt nemen.

Routes Transsiberië express

Zoals je kunt zien, is het eerste gedeelte van de reis voor alle vier de routes gelijk. In Krasnoyarsk vindt de eerste afsplitisng plaats. De andere drie routes splitsen zich kort na Irkutsk. Wij hebben de voor de Transmongolië Express gekozen (de rode lijn) omdat we graag de uitgestrekte natuur van Mongolië wilden meemaken en in China wilde eindigen om van daar uit onze reis voort te zetten.

Van Moskou via Mongolië naar Beijing

De Transmongolië Express brengt je van Moskou dwars door Rusland naar Irkutsk bij het Baikalmeer. Vanaf Irkutsk, ga je via Ulaanbaatar naar Beijing waar de reis eindigt.

  • De totale route is 7661 km lang
  • Nonstop ben je ongeveer 7 dagen onderweg
  • Je reist door 6 tijdzones

Je boekt een vaste plek in de trein voor een bepaalde etappe. De etappes kan je zelf helemaal bepalen, maar moeten wel vooraf vastgelegd worden. Om niet alleen maar  in de trein te zitten en om wat meer te zien dan alleen maar spoor en stations raden we aan om in de grotere plaatsen uit te stappen en daar een aantal nachten door te brengen voordat je weer verder gaat met de trein. De route die wij gedaan hebben is:

  • Moskou – Irkutsk, 4 dagen in de trein
  • Irkutsk – Sukh Bataar, 1,5 dag in de trein
  • Sukh Bataar – UlaanBataar (1,5 dag met een Jeep met begeleiding in Mongolië)
  • Ulaan Bataar – Bejing, 1,5 dag

Onderweg zijn we veel reizigers tegengekomen die wat tijd hebben doorgebracht in Jekatarinaburg en Krasnoyarsk. Zo zit je tijdens de eerste etappe niet 4 dagen nonstop in de trein en zie je ook meer van de Siberische steden.

Onze stops

Gedurende de rit van Moskou naar Beijing zijn wij dus op 2 plekken uitgestapt om wat te kunnen zien. Wij wilden graag het Baikalmeer zien bij Irkutsk. Dit ligt op ongeveer 70 km van Irkutsk en het is het diepste meer ter wereld. Vanuit de trein zijn we hier direct naartoe gegaan omdat we graag de mooie natuur rondom het meer wilden zien. De best bereikbare plaats bij het meer is Listvyanka.

Onze andere stop was in Mongolië. Hier hebben we een vier daagse tour gedaan, waarin we enkele highlights van Mongolië hebben gezien. Deze tour hebben we bij de Treinreiswinkel geboekt, maar je kan dit misschien nog wel beter zelf ter plekke in Ulaanbaatar boeken. Niet zozeer omdat dat veel goedkoper zal zijn, maar waarschijnlijk wel authentieker. Op onze tour zaten veel Nederlanders en het voelde ook vrij toeristisch aan.

Meer lezen of bekijken over de Transmongolië Express?

Van onze reis met de Transmongolië Express hebben we verschillende vlogs gemaakt. Zo kun je in deze vlog zien hoe onze eerste dagen in de trein zijn geweest. En in deze vlog kun je onze avonturen in Mongolië bekijken. Benieuwd naar de kosten van de Transmongolië Express? Bekijk dan dit artikel!

21 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.