Roadtrip Corsica: in 10 dagen het eiland rond

Strand, bergen, leuke stadjes en mooie wegen; het kleine Franse eiland Corsica heeft het allemaal. Wij maakten in juni een roadtrip van 10 dagen over dit prachtige eiland. En we waren meteen verkocht! De natuur van Corsica is geweldig, met name door de afwisseling die het eiland biedt. Het is een uitstekende bestemming voor een leuke roadtrip. Je kunt er actief bezig zijn goed combineren met luieren aan het strand. Lees in dit artikel hoe de route van onze roadtrip op Corsica eruit zag.

Roadtrip op Corsica

Hoe kom je op Corsica?

Allereerst belangrijk om te weten; hoe kom je eigenlijk op Corsica? Je kunt namelijk op verschillende manier vanuit Nederland naar Corsica reizen. Hieronder de verschillende mogelijkheden:

 • Vliegtuig: Corsica heeft drie vliegvelden; Ajaccio, Bastia en Figari. Helaas gaan er geen directe vluchten vanuit Nederland naar één van deze drie vliegvelden. Vaak moet je daarom in Nice overstappen. Een alternatief voor een directe vlucht is vliegen vanaf Brussel Charleroi naar Figari. Of zoals wij hebben gedaan, vliegen vanaf Schiphol naar Olbia, Sardinië. Vanaf hier is het slechts een uur rijden naar de boot richting Corsica, die je vervolgens een uur later op Corsica afzet bij Bonifacio.
 • Auto + boot: vanuit Nederland kun je zelf met de auto naar Zuid Frankrijk of Italië rijden, om vervolgens vanaf hier de boot naar Corsica te pakken. In Frankrijk kun je vanuit Marseille, Toulon en Nice de boot pakken. Vanuit Italië kun je vanuit Genua, Livorno en Sardinië de boot naar Corsica nemen. De website overtochten.nl geeft een mooi overzicht van hoe lang je vanaf de verschillende havens onderweg bent naar Corsica. Het varieert tussen de 4 en 12 uur.
 • Trein of bus + boot: je kunt er ook voor kiezen om met de trein of de bus naar bovengenoemde havensteden te gaan. Met bijvoorbeeld Flixbus, kun je vrij goedkoop op deze bestemmingen komen. Reis je liever met de trein? Dan kun je met NS international naar Zuid Franrijk reizen en vanaf hier de boot pakken. Zowel bij het reizen met de bus als de trein, zal je waarschijnlijk wel een keer moeten overstappen.

Vervoer op Corsica

Eenmaal op Corsica aangekomen heb je aan auto (of motor) nodig. Corsica heeft veel ontzettend mooie en goede wegen. Het eiland is daarom echt gemaakt voor een roadtrip! Met de fiets het eiland verkennen is natuurlijk ook nog een optie; maar dan moet je wel een erg goede conditie hebben. De bergen in Corsica zijn hoog!

Als je niet met je eigen auto richting Corsica komt, kun je heel gemakkelijk een auto huren. Bij elke luchthaven zijn diverse aanbieders. Wij betaalden zo’n 300 euro voor de 12 dagen dat we een Opel Corsa huurde. Dit was via Be-Rent, bij het vliegveld van Olbia, Sardinië.

Auto huren op Corsica

De route van onze roadtrip op Corsica

Onze roadtrip op Corsica begon met twee dagen Sardinië. Vanuit Amsterdam konden we hier erg goedkoop heen vliegen en het leek ons ook wel een leuke aanvulling op de 10 dagen die we op Corsica wilde gaan doorbrengen. Na 2 dagen aan het strand liggen bij Baja Sardinia reden we naar de haven van Santa Teresa Gallura en namen we de boot naar Corsica. Onze eerste stop: Bonifacio.

Hieronder een overzicht van de totale roadtrip op Corsica, die we in 10 dagen hebben gereden.


Bonifacio

Aanbevolen verblijfsduur: Een paar uur tot een dag.

Wat te doen in Bonifacio?

Vanaf de boot zagen we Bonifacio al liggen; een prachtig dorpje op een grote rots. Het stadje is mooi en schattig, maar ook erg toeristisch. Wij hadden het daarom na een paar uur wel weer gezien. Wat je in ieder geval moet bekijken, is het uitkijkpunt een paar kilometer ten zuiden van het stadje. Vanaf hier heb je een erg mooi uitzicht over het stadje en de klif waar het op ligt.

Doen:

 • Rondlopen door het stadje, bekijk o.a. de trappen vann Aragon en sla ook de begrafenplaats Cimentière Marin de Bonifacio niet over.
 • Rijden naar het uitkijkpunt ‘Point de vue Citadelle de Bonifacio

Eten/drinken:

 • Le petit cafe, een leuk klein lunchtentje met crêpes en broodjes, in de buurt van parkeerplaats P5.
Bonifacio
Het uitkijkpunt over Bonifacio

Ajaccio

Aanbevolen verblijfsduur: 1 a 2 dagen

Route van Bonifacio naar Ajaccio

Vanaf Bonifacio is het zo’n 130 km rijden naar Ajaccio. Doordat je met name door de bergen rijdt, doe je hier zo’n 2,5 uur over. Onderweg kom je mooie dorpjes tegen. Om niet alleen maar in de auto te zitten, is het leuk om nog even uit te stappen bij een strand. Wij hebben dit gedaan bij Plage de Baraci. Een mooi en makkelijk te bereiken strandje, waar we bijna alleen waren!

Wat te doen in Ajaccio?

Ajaccio is de hoofdstuk van Corsica en is met zo’n 65.000 inwoners de grootste stad van het eiland. Het is een mooie havenstad waar de meeste bezienswaardigheden iets te maken hebben met Napoleon Bonaparte. Napoleon is hier namelijk in 1769 geboren. Naast de diverse Napoleon-bezienswaardigheden, kun je er ook nog leuke wandeling aan de rand van de stad maken.

Doen:

 • Maison de Bonaparte, het vroegere huis van Napoleon
 • NapoRama, waar het leven van Napoleon in lego is nagemaakt.
 • Een tour langs de verschillende Napoleon standbeelden, zoals bij Place Foch, Place de Gaulle en de Grotte Napoleon.
 • Wandeling Sentier de Cretes; diverse routes beginnen vanaf Le Chemin de Cretes. Wij maakte er een wandeling van 10km van en kregen een mooie uitzicht over Ajaccio en de kustlijn. Tip: via de app Maps.me kun je de kaart van Corsica downloaden en hier staan ook alle wandelroutes op! Zo voorkom je dat je de verkeerde afslag neemt :). Lees in dit artikel meer over wandelen op Corsica.

Eten/drinken: Er zijn veel leuke restaurantjes in Ajaccio, rondom Rue Roi de Rome. Wij aten een lekkere burger bij Le Petit Cheval Blanc.

Parkeren: Parkeren kan in Ajaccio een uitdaging zijn. De stad staat helemaal vol met auto’s en de parkeerregels zijn onduidelijk. Omdat onze accommodatie wel echt in het centrum van de stad was, wilde we de auto daar ook in de buurt kwijt. We hebben hem daarom in de Diamant parkeergarage gezet; niet goedkoop, 20 euro per dag.

Sentier de Crêtes
Sentier de Crêtes

Porto

Aanbevolen verblijfsduur: 1 dag

De route van Ajaccio naar Porto

De route van Ajaccio naar Porto is één van de mooiste routes die we gereden hebben op Corsica. Zorg dat je de D81 volgt, zodat je de route via Piana rijdt. De route is zo’n 80km en je doet hier ongeveer twee uur over.

Onderweg heb je drie belangrijke highlights, die allemaal in de buurt van Porto liggen:

 • Capo Rosso: Een mooie wandeling van ongeveer 4 uur, waarbij je de grote Capo Rosso rots beklimt. Hiervoor moet je bij het stadje Piana links afslaan. Lees in dit artikel meer over wandelen op Corsica.
 • Plage de Ficaghjola: Een heel mooi strandje met uitzicht op de mooie rode rotsen. Je moet er een kleine, steile weg voor naar beneden met de auto. Maar dat is het zeker waard. Erg fijne plek om na de wandeling bij Capo Rosso even af te koelen.
 • Calanques de Piana: Een van DE trekpleisters van Corsica en het mooiste stuk weg van het eiland gaat langs Calanques de Piana. Je vindt hier enorme rode kliffen en rotsen naast de zee. Niet alleen mooi om doorheen te rijden, je kunt ook tussen de rotsen door wandelen. De Calanques de Piana liggen vlak na Piana, op weg naar Porto.

Wat verder te doen in Porto?

Naast bovenstaande highlights, kun je in de buurt van Porto nog een aantal andere dingen doen:

 • Een boottocht om de Calanques de Piana en andere natuurgebieden vanaf zee te zien. Porto barst van de tour-organisaties die deze tours aanbieden.
 • Een wandeling bij Gorges de Spelunca; een paar kilometer na Porto vind je de dorpjes Ota en Evisa. Tussen deze twee dorpjes is een leuke wandeling tussen de bergen door, langs een riviertje. Fijn voor op warme dagen! Wij startte de wandeling vanaf dit punt en liepen tot de burg van Zaglia. Dit was ongeveer 45 minuten lopen. Bij de brug zijn we lekker het water ingegaan en na uurtje zijn we weer terug gelopen naar de auto.
Capo Rosso
Uitzicht vanaf Capo Rosso
Uitzicht vanaf Capo Rosso
Gorge du Spelunca
Gorges de Spelunca

Calvi

Aanbevolen verblijfsduur: 1 dag

De route van Porto naar Calvi

Wederom een erg mooie route om te rijden. Wij volgden de hele weg de D81. In totaal is de route 75km en reken hier weer ongeveer 2 uur voor. Het eerste gedeelte van de weg ga je met veel bochten door de bergen heen. Het tweede deel van de route is wat vlakker, maar zeker niet minder mooi! Onderweg heb je veel mooie uitzichtpunten om even uit te stappen.

Wat te doen in Calvi?

Calvi is een charmant klein havenstadje met een mooie, oude citadel. Er zijn veel leuke restaurantjes en winkeltjes. Behalve het bezoeken van de oude Citadel is er verder niet heel veel te doen. Maar qua sfeer zeker leuk om een nacht te blijven!

Eten/drinken: in de Rue Georges Clemenceau zitten veel restaurants. Wij hebben hier lekker gegeten bij Restaurant Santa Maria.

Parkeren: In het centrum van Calvi is het weer overal betaald parkeren. Vanuit het hotel kregen we de tip om bij deze parkeerplaats te gaan staan. Hier betaal je namelijk niet voor de uren die je er ’s nachts staat.

Geiten
Deze geit kwamen we onderweg tegen!
Calvi
Calvi by night

Corte (en omgeving)

Aanbevolen verblijfsduur: 2 a 3 dagen

De route van Calvi naar Corte

Na Calvi verlieten we de kust om het binnenland in te gaan. De route naar Corte is zo’n 85km (over de T30) en kun je een stuk sneller rijden dan eerdere stukken. De wegen zijn hier een stuk minder kronkelig. In ongeveer 1,5 uur kom je dan ook al in Corte aan.

Wat te doen in Corte?

Corte is een schattig bergstadje met veel leuke restaurantjes. Maar je gaat natuurlijk niet de binnenlanden in voor het stadje zelf. Je komt hier voor de bergen! In de omgeving van Corte kun je namelijk heel goed wandelen. Er zijn veel verschillende wandelingen die je kunt doen.

Doen:

 • Lac de Nino: Een wandeling van ongeveer 10km die je in zo’n 4 a 5 uur (incl. pauzes) loopt. Na eerst een flink stuk te stijgen kom je uit in een prachtige vallei met een meertje (Lac de Nino) en wilde paarden uit.
 • Lac de Melo & Lac de Capitello: deze wandeling brengt je langs twee meren. Het is een leuke, uitdagende wandeling in spectaculaire natuur. Ook deze wandeling in zo’n 10km, maar hier doe je 5 a 6 uur over doordat je meer stijgt. Lees in dit artikel meer over wandelen op Corsica, met o.a. een beschrijving van deze twee wandelingen.

Eten/drinken: Eén van de populairste restaurants van Corte is La Riviere de Vins. Wil je hier gaan eten? Reserveer dan even van te voren want het zit vaak vol.

Corte
Corte
Lac de Nino
Lac de Nino
Wandeling Lac de Melo & Capitallo
Lac de Capitello

Porto-Vecchio

Aanbevolen verblijfsduur: 2 a 3 dagen

De route van Corte naar Porto-Vecchio

Vanuit Corte reden we naar onze laatste bestemming van onze roadtrip op Corsica; Porto-Vecchio. De snelle route gaat via de T50, de toeristische route via de D69. Beide routes zijn ongeveer 120km, maar over de route van de D69 doe je een stuk langer. Omdat wij vrij laat uit Corte vertrokken, besloten we over de T50 te gaan, en waren een kleine 2 uur later in Porto-Vecchio. Onderweg rij je langs de kust en kom je langs veel mooie stranden. Mocht je genoeg tijd hebben, neem dan bij één van deze stranden een pauze!

Wat te doen in Porto-Vecchio?

Porto-Vecchio is een leuke, toeristische plaats met heel veel winkeltjes en restaurantjes. In de buurt kun je veel verschillende activiteiten ondernemen:

 • Chillen op de mooiste stranden van Corsica; bij Santa Giulia of Palombaggia. De zee is hier azuurblauw en kristalhelder!
 • Loop ’s avonds door het gezellige Porto-Vecchio, bekijk de winkeltjes, drink een cocktail en ga lekker uit eten.
 • Mountainbiken; de omgeving is prachtig! Maar maak niet dezelfde fout als wij door midden op de dag te gaan fietsen, terwijl het bloedheet was! Een fijne zaak om mountainbikes te huren is Insulabike.
Mountainbiken
Mountainbiken!

Tips voor een roadtrip op Corsica

Na Porto-Vecchio zijn we teruggereden naar Bonifacio en daarmee zat onze roadtrip op Corsica erop. Natuurlijk kun je de roadtrip op vele manieren aanpakken. Daarom nog een aantal laatste tips voor de perfecte roadtrip op Corsica:

 • Wij hebben de route met de klok mee gereden, maar hierdoor reden we aan de kust wel altijd aan de ‘binnenkant’. Er zat er dus vaak een weghelft tussen ons en het mooie uitzicht. Overweeg om de route tegen de klok in te doen!
 • Parkeren in de steden is soms best lastig en duur. Door een accommodatie te kiezen met parkeervoorziening, kun je veel geld besparen.
 • Corsica is zeker geen goedkoop eiland. Voor hotels en restaurants betaal je evenveel als in Nederland. Wij betaalden gemiddeld voor een hotel zo’n € 100,- voor een standaard tweepersoonskamer. Voor uiteten betaalden we rond de € 30,- per persoon voor een hoofdgerecht en drankje. Er zijn echter op Corsica ook veel leuke Airbnb’s voor een goede prijs. Bijkomend voordeel hiervan is dat je ook zelf kunt koken en je dus niet elke dag uiteten hoeft. Daarnaast is kamperen ook nog een goede optie. Er zijn ontzettend veel campings op Corsica.

Meer artikelen over Corsica!

One Comment

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.