Route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland

Nieuw Zeeland is één van de mooiste landen die we tijdens onze wereldreis hebben bezocht. De natuur is fantastisch en het land is gemaakt voor een goede roadtrip. Je beleeft hier het ultieme gevoel van vrijheid. Het uitstippelen van een goede route kan wel lastig zijn omdat er zoveel te zien is. Bekijk in dit artikel onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland. Je kunt deze route in 4 à 5 weken afleggen.

Route Zuidereiland Nieuw Zeeland

Ons bezoek aan Nieuw Zeeland

In april en mei 2018 hebben wij met een gehuurde camper Nieuw Zeeland verkend. Deze trip was onderdeel van onze wereldreis. In totaal hebben we acht weken door dit geweldige land getrokken en onderweg veel moois gezien. Het uitstippelen van de route was wel best een uitdaging; er is namelijk zoveel te zien dat je wel keuzes moet maken. Alles zien is niet mogelijk. Wij zijn uiteindelijk vijf weken op het Zuidereiland gebleven en drie weken op het Noordereiland. Wij hebben regelmatig ook een dagje niks gedaan (die staan niet in de route vermeld). Daarnaast waren wij er in de herfst van Nieuw Zeeland en werd het rond 6 uur al donker. Hierdoor kun je minder op een dag doen. Als je minder dagen niks doet en in de zomer in Nieuw Zeeland bent, zou je onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland ook prima in 3,5 à 4 weken kunnen doen.

Wij hebben deze route afgelegd met een gehuurde camper. Onderweg sliepen we als het kon op de gratis Freedom campings of als dit niet mogelijk was op betaalde campings.

Tip! De app Camper Mate laat je alle campings, bezienswaardigheden, openbare toiletten, benzinestations en andere handige plekken in Nieuw Zeeland zien. Zeker waard om te downloaden. Wij gebruikten deze app dagelijks tijdens onze reis.


Onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland


Christchurch

Aantal dagen voor nodig: 1 a 2 dagen

Christchurch is de grootste stad op het Zuidereiland. Het is een handige plek om je route te starten omdat er veel vluchten naar toe gaan en er veel camper- en autoverhuurbedrijven zitten. De stad zelf heeft niet heel veel te bieden en heb je in een paar uurtjes wel gezien. Wel is het slim om er in ieder geval één dag te blijven, om te acclimatiseren na je lange vliegreis.

Route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland
Graffiti op plekken waar de aardbeving Christchurch heeft getroffen.

Akaroa & Banks Peninsula

Aantal dagen voor nodig: 1 dag

Wij vonden het fijn om de eerste dag van onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland nog even rustig aan te doen, zodat we aan de camper konden wennen. Dit uitstapje naar Akaroa was hier perfect voor. Vanuit Christchurch rij je in ongeveer anderhalf uur (90 km) naar het nabijgelegen schiereiland Banks Peninsula. Neem voor een mooie route de 74 via Governors Bay. Onderweg kom je veel plekken tegen waar je een fantastisch uitzicht hebt over het schiereiland en de baaien. Op deze plekken moet je gewoon even moet stoppen voor een foto. In de omgeving van Akaroa kun je daarnaast diverse wandelingen of boottochten maken.

Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Op weg naar Akaroa

Peel Forest en Lake Tekapo

Aantal dagen voor nodig: 2 dagen

Vanuit Akaroa vertrokken we richting het binnenland van Nieuw Zeeland. Met als eerste stop Peel Forest. Peel Forest ligt op zo’n 3 uur rijden (200 km) vanaf Akaroa. Het is een mooi wandelgebied waar je een leuke (halve) dagwandeling kunt maken (Allans Track). Het gebied ligt op de route naar Lake Tekapo. Wij hebben in de buurt van Peel Forest overnacht en zijn de volgende dag Allans Track van circa 3 uur gaan doen.

Vervolgens zijn we verder gereden naar Lake Tekapo. Dit is vanaf Peel Forest nog zo’n anderhalf uur rijden (90km). Onderweg kom je weer veel plekken tegen waar je even wil stoppen voor een foto. Het kan dus zijn dat je wat langer over deze route doet. Wij kwamen aan het eind van de middag aan bij het meer. De volgende dag zijn we een wandeling gaan maken bij Mount John, waarbij je een mooi uitzicht hebt over Lake Tekapo.

Tip: wil je meer weten over de wandelingen die we hebben gemaakt? Lees dat dit artikel over de mooiste wandelingen in Nieuw Zeeland!

Peel Forest
Uitzicht vanaf de Allans Track bij Peel Forest
Lake Tekapo
Lake Tekapo

Dunedin & Sandfly Bay

Aantal dagen voor nodig: 3 dagen

Na Lake Tekapo wilden we eigenlijk naar Mount Cook gaan, maar omdat het weer in die regio erg slecht was, besloten we richting Dunedin te rijden. Vanuit Lake Tekapo reden we verder via Twizel over de 8 en de 83. Dit zijn ontzettend mooie wegen die je niet wilt missen en waar het fijn is om de tijd voor te nemen. Wij trokken dan ook de hele dag uit om in de buurt van Dunedin uit te komen (circa 310 km en 4 uur rijden).

In Dunedin verbleven we een nachtje, deden we mee aan pubquiz bij Stuart St Mac’s Brew Bar en bekeken we de volgende dag ‘the world steepest street‘. Dunedin is geen hele bijzonder stad, maar wel leuk om een dag te blijven.

De volgende overnachting was bij Sandfly Bay. Dit ligt op het Otaga Peninsula. Je kunt hier een mooie wandeling over het strand maken en zeehonden zien. Die liggen hier overal! Wij hebben er zeker 30 zien chillen op het strand. Heel cool om ze van zo dichtbij te zien (al moet je natuurlijk niet te dichtbij komen). Een ander mooi strand, met een indrukwekkende klif vind je bij Tunnel Beach. Dit ligt een paar kilometer onder Dunedin en is ook zeker de moeite waard om een bezoekje te brengen.

World’s steepest street
Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Sandfly Bay
Zeehonden bij Sandfly Bay

Nugget Point en Slope Point

Aantal dagen voor nodig: 1 a 2 dagen

Na Dunedin staan er twee mooie uitzichtpunten op de route: Nugget Point en Slope Point. Nugget Point ligt op zo’n anderhalf uur rijden (110 km) van Dunedin. Je kunt hier een korte wandeling naar een vuurtoren maken en hebt hierbij een geweldig uitzicht op de Zuidelijke Oceaan. Zo’n twee uur verder (114 km) ligt Slope Point. Slope Point is het zuidelijkste stuk van het Zuidereiland van Nieuw-Zeeland. Dichterbij Antartica kom je op Nieuw Zeeland dus niet. Je kunt hier een korte wandeling maken naar het uiterste puntje van Nieuw Zeeland. Daarnaast heb je hier in de buurt ook nog Curio Bay. Hier kun je als je geluk hebt bij zonsondergang de zeldzame yellow-eyed penguins spotten. Wij hadden helaas geen geluk.

Tip: Op zoek naar een hele random bezienswaardigheid? Stop dan onderweg ook even bij Teapotland in Owaka: de grootste theepottenverzameling van Nieuw Zeeland!

Nugget Point
Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Slope Point

Milford Sound – Fiordland

Aantal dagen voor nodig: 2 à 3 dagen

Onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland gaat vanuit het zuiden verder richting Milford Sound. Dit ligt op zo’n 350 km (5 uur rijden) rijden. Onderweg kom je langs de stad Invercargill, maar daar is weinig te beleven. Wij kozen ervoor om het stuk niet in één keer te rijden maar te overnachten in de buurt van Te Anau. Te Anau is de laatste stad die je tegenkomt voordat je Fiordland in rijdt. En ook de laatste plek waar je kunt tanken! Vanaf daar is het nog ongeveer 2 uur (118 km) rijden naar Milford Sound, maar voor deze weg wil je de tijd nemen. Je rijdt namelijk door een ongelooflijk mooi gebied.

In Milford Sound kun je de bekende cruises tussen de fjorden doen of een helikoptervlucht. Ook zijn er veel wandelingen in de buurt. Wij deden op de heenweg naar Milford Sound een wandeling naar Lake Marian. De volgende dag hebben we in de ochtend een cruise gedaan. Via de site Bookme.co.nz kun je goedkope tickets regelen. Tijdens de cruise hebben we naast de mooie natuur ook dolfijnen en zeehonden gezien. Na de cruise reden we weer terug en hebben we onderweg de wandeling bij Key Summit gedaan.

Tip: het regent 182 dagen per jaar in Milford Sound. De kans is dus groot dat het regent als je er bent. Maar door het weerbericht in de gaten te houden, kun je geluk hebben. En net zoals wij een stralende dag meemaken!

Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
De weg naar Milford Sound
Key Summit
Key Summit
Milford Sound
Milford Sound

Queenstown en Wanaka

Aantal dagen voor nodig: 3 dagen

Vanaf Milford Sound is het wel weer een eindje rijden naar de volgende bestemming Queenstown. Het is zo’n 290 km, waar je zeker wel 4 uur over doet. De weg naar Queenstown is ook weer erg mooi. Met name als je bij Lake Wakatipu komt, rij je langs een hele mooie weg. Queenstown is echt een backpackers stadje en er is veel te beleven. Je kunt hier o.a. skydiven, bungeejumpen en raften. Het stadje zelf is ook leuk, je kunt er goed eten en goed uitgaan. Tot slot is de omgeving ook geweldig en kun je ook hier in de buurt weer mooie wandelingen maken.

Wanaka ligt op ongeveer een uur rijden (68 km) vanaf Queenstown en is iets rustiger. Wanaka is vooral bekend om het meer en de ‘Lonely Wanaka Tree‘ die in het meer staat. Je zult hier ook hordes Chinese toeristen deze boom zien fotograferen. Verder kun je in de buurt van Wanaka naar ‘Roy’s Peak‘ wandelen. Dit schijnt één van de mooiste wandelingen van Nieuw Zeeland te zijn. Helaas was het toen wij er waren erg slecht weer en konden we hem niet doen.

Weg naar Queenstown
De weg naar Queenstown
De Lonely Wanaka Tree
Kamperen op de route van Queenstown naar Wanaka

Mount Cook

Aantal dagen voor nodig: 2 dagen

Eén van de mooiste gebieden van het Zuidereiland was de gebied rondom Mount Cook. Vanuit Wanaka is dit zo’n drie uur rijden (209km) en dit is ook één van de mooiste routes die we gedaan hebben. Onderweg kom je langs twee bezienswaardigheden: de Lindis Pass viewpoint en de Clay Cliffs. De Lindis pass is de weg waar je overheen rijdt richting Mount Cook. Ongeveer halverwege kom je bij de Lindis Pass viewpoint. Hier kun je een korte, maar steile wandeling omhoog maken zodat je een geweldig uitzicht hebt over de pas en het landschap. Een stukje verder liggen de Clay Cliffs. Dit zijn een raar soort rotsformaties, waar je tussendoor kunt lopen. Om bij de Clay Cliffs te komen, moet je even een stukje van de weg af. Maar het is een leuke detour!

Het laatste stuk weg naar Mount Cook gaat langs Lake Pukaki. En ook dit is weer erg mooi. Eenmaal aangekomen bij Mount Cook hebben wij overnacht bij de White Horse Hill Campsite. De volgende dag zijn we de Hooker Valley Track gaan doen. Dit is een relatief makkelijke wandeling die je door de vallei bij Mount Cook leidt.

De Lindis Pass
De Lindis Pass
Clay Cliffs
Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Mount Cook op de achtergrond!
Wandelingen in Nieuw Zeeland
Hooker Valley Track bij Mount Cook

Franz Joseph Gletsjer & Jackson Bay

Aantal dagen voor nodig: 1 à 2 dagen

De route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland zet zich voort richting de westkust. Vanaf Mount Cook is moet je weer een stuk terug over dezelfde weg richting Wanaka om bij de westkust te komen. Omdat de weg mooi is, is het zeker geen straf om hem nog een keer te doen. Naar Jackson Bay is wel een flink stuk rijden; zo’n 390 km waar je ongeveer vijf uur over doet. Bij Jackson Bay kun je een korte wandeling maken (de Wharekai Te Kou Walk), waar je een hele mooie zonsondergang kunt zien. Niet veel mensen maken dit uitstapje, dus je bent er waarschijnlijk alleen. Mocht je niet heel veel tijd hebben, dan zou ik het uitstapje naar Jackson Bay overslaan en direct doorrijden richting de Franz Joseph Gletsjer.

Onderweg naar de Franz Joseph Gletsjer zijn er nog twee leuke, korte wandelingen die je kunt doen. Je kunt een rondje rondom Lake Matheson doen. In dit meer weerspiegelen de bergen heel mooi. Daarnaast kun je bij de Fox Gletsjer ook een korte wandeling doen, om hem van dichtbij te zien.

In het dorpje Franz Joseph hebben we overnacht. Hier kun je ’s avonds nog een korte wandeling, de ‘Terrace Walks‘, doen om glow worms te zien! De volgende dag hebben we een helikoptervlucht over de Gletsjer gedaan. Heel vet! Ook kan je op deze gletsjer een ijswandeling maken (met begeleiding).

Jackson Bay
Zonsondergang bij Jackson’s Bay
Franz Joseph
De helikoptervlucht over de Franz Joseph Gletsjer

Arthur’s Pass National Park, Pancake Rocks & Tauranga Bay

Aantal dagen voor nodig: 2 dagen

Vanuit Franz Joseph rij je in ongeveer 240 km (3 uur) naar Arthur’s Pass National Park. Wij hebben dit echter niet in één keer gereden, omdat we ’s ochtends heel vroeg bij Arthurs Pass wilde zijn om te gaan wandelen. We hebben daarom ’s avonds op de route naar de pas gekampeerd en hebben het laatste stuk de volgende dag ochtend gereden. Bij Arthur’s Pass kun je de Avalanche Peak wandeling doen. Een hele gave en uitdagende wandeling naar de top van een berg. Bovenop de berg kun je Kea’s spotten. Dit zijn een soort nieuwsgierige papegaai-achtige vogels.

Na de wandeling reden we weer terug naar de westkust en kwamen bij de de Pancake Rocks. De Pancake Rocks (Punakaiki) is een grappige, maar niet heel boeiende bezienswaardigheid. Het zijn op elkaar gestapelde rotsen, die er een beetje uit zien als een stapel pannenkoeken. Leuk om even een half uurtje te blijven. Een uurtje verder ligt Tauranga Bay, waar je een zeehondenkolonie kunt zien. Dat is wel heel leuk. Hier kun je ook nog een mooie wandeling langs de kust maken.

Avalanche Peak
Avalanche Peak
Avalanche Peak
Een Kea bovenop Avalanche Peak
Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Zeehonden bij Tauranga Bay
Pancake Rocks
Pancake Rocks

Abel Tasman National Park

Aantal dagen voor nodig: 3 à 4 dagen

Vanuit de westkust ging onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland richting het noordoosten naar Abel Tasman National Park. Dit is ongeveer 250 km rijden waar je 3,5 uur over doet. Bij het Abel Tasman National Park kun je een mooie meerdaagse wandeling maken. Lees daar in dit artikel over de mooiste wandelingen van Nieuw Zeeland meer over. Trek één dag uit om vanaf de westkust bij Marahou, het beginpunt van de wandelroute, te komen. Daarnaast heb je minimaal twee dagen nodig om het park te verkennen.

Abel Tasman National Park
Het Abel Tasman National Park

Nelson & Renwick (Marlborough)

Aantal dagen voor nodig: 2 dagen

De laatste stops op het Zuidereiland waren in Nelson en Renwick. Nelson is een klein maar gezellig stadje, dat op ongeveer een uur rijden vanaf het Abel Tasman Park ligt. Een leuk stadje om een nachtje te blijven.

Renwick ligt in de Marlborough regio: de wijnregio van Nieuw Zeeland! Het dorpje ligt op zo’n 1,5 uur rijden (100 km) van Nelson af. Het dorpje bestaat maar uit een paar straten, maar in de omgeving liggen heel veel wijngaarden waar je gratis of tegen een kleine vergoeding wijn kunt proeven. Het leuke is dat alle wijngaarden dicht bij elkaar liggen en je ze daarom op de fiets kunt bezoeken. De volgende dag zijn we richting Picton gegaan en hebben we de boot naar het Noordereiland gepakt.

Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Op de fiets langs de wijngaarden bij Renwick
Route Zuidereiland Nieuw Zeeland
Wijnproeven

Onze ervaringen in Nieuw Zeeland

We hebben ontzettend veel mooie dingen in Nieuw Zeeland gezien en hebben dit grotendeels op film vastgelegd. Benieuwd naar deze beelden? Bekijk dan hier onze vlog van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland en onze vlog van het Noordereiland van Nieuw Zeeland.

Andere artikelen over Nieuw Zeeland

37 Comments

 • we just did 46 hat biden

  Wonderful website you have here but I was wondering if you knew of any forums
  that cover the same topics talked about in this article?

  I’d really love to be a part of online community where I can get responses from other experienced
  individuals that share the same interest. If you have any suggestions, please let me
  know. Many thanks!

  my web site – we just did 46 hat biden

 • Vicki

  I’m amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that’s both educative and engaging, and let me tell you, you have hit
  the nail on the head. The problem is something that too
  few folks are speaking intelligently about. I’m very happy I came
  across this in my hunt for something regarding this.

 • Caren

  I am extremely impressed together with your writing talents and also with the format on your weblog.
  Is this a paid theme or did you customize it your self? Either way stay up the nice high quality writing, it is rare to peer a nice blog like this
  one nowadays..

 • Fay

  My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly
  I’m looking for. Does one offer guest writers to write content for yourself?
  I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most
  of the subjects you write concerning here. Again, awesome web log!

 • Vida

  Good day very nice web site!! Guy .. Beautiful .. Superb
  .. I will bookmark your website and take the feeds also?
  I am happy to find numerous useful info right here in the put up, we’d like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 • Justina

  Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you offer.
  It’s nice to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated
  rehashed information. Fantastic read! I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 • Latisha

  Aw, this was an exceptionally nice post. Finding the time and actual effort to produce a great article… but what can I say… I hesitate a lot and never seem to get nearly
  anything done.

 • Tomoko

  I am extremely impressed with your writing
  talents as well as with the layout in your weblog. Is this a paid subject matter or did
  you modify it yourself? Either way keep up the nice high quality writing, it is rare to peer a nice blog like this
  one nowadays..

 • link

  Heya i am for the first time here. I found this board and I to find It
  really useful & it helped me out much. I hope to provide one thing back and help
  others such as you helped me.

 • Warren

  After I originally left a comment I seem to
  have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and from now on whenever a comment is added I receive 4 emails with the exact same comment.
  There has to be an easy method you can remove
  me from that service? Appreciate it!

 • Amber

  Everyone loves what you guys tend to be up too.
  This sort of clever work and reporting! Keep up the amazing works guys
  I’ve incorporated you guys to my personal blogroll.

 • cheap flights

  Admiring the dedication you put into your website and in depth information you
  provide. It’s nice to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed information. Fantastic read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS
  feeds to my Google account.

 • Daniela

  An impressive share! I’ve just forwarded this onto a co-worker who has been doing a little research on this.
  And he actually ordered me breakfast because I found it for him…

  lol. So allow me to reword this…. Thank YOU for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to talk about this issue
  here on your web page.

 • Matthias

  Simply desire to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is simply excellent and i could
  assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow
  me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 • Concepcion

  I do accept as true with all the ideas you have introduced
  to your post. They are really convincing and will certainly work.
  Still, the posts are very brief for starters. May
  just you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thank you for the post.

 • Alannah

  Nice post. I used to be checking constantly this weblog and I’m
  inspired! Extremely useful information particularly the remaining part 🙂 I handle such information much.
  I was looking for this certain information for a very lengthy time.
  Thanks and best of luck.

 • tinyurl.com

  Hello there, I found your blog via Google at the
  same time as searching for a related subject, your site got here up, it appears good.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, just turned into alert to your blog through Google,
  and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels.
  I’ll appreciate in the event you proceed this in future.

  Lots of folks can be benefited out of your writing.

  Cheers!

 • HTown Junk Car Buyer

  Heya exceptional website! Does running a blog such as this take a large amount of work?
  I have virtually no expertise in programming but I was hoping to start my own blog in the
  near future. Anyway, if you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I know this is off topic however I simply had to ask. Thanks
  a lot!

  my blog HTown Junk Car Buyer

 • tinyurl.com

  I love your blog.. very nice colors & theme.
  Did you design this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz answer back as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  thank you

 • tinyurl.com

  Its such as you read my thoughts! You appear to know a lot about this, such as you wrote the e book in it
  or something. I feel that you just could do with a few p.c.
  to power the message house a bit, but instead of that, this is magnificent blog.

  A great read. I will definitely be back. ps4 games 185413490784 ps4 games

 • HTown Junk Car Buyer

  I know this if off topic but I’m looking into starting my
  own weblog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions
  or advice would be greatly appreciated. Kudos

  Look at my page – HTown Junk Car Buyer

 • ps4 games

  Heya are using WordPress for your blog platform? I’m new to
  the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 • 0mniartist

  I was wondering if you ever considered changing the layout of your website?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way of content so people
  could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two images.
  Maybe you could space it out better? asmr 0mniartist

 • mapq.st

  I’m not sure exactly why but this website is loading extremely slow for
  me. Is anyone else having this problem or is it a issue on my end?
  I’ll check back later and see if the problem still exists.

  asmr 0mniartist

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.