De mooiste wandelingen in Nieuw Zeeland

Met haar ontzettend mooie en afwisselende natuur is Nieuw Zeeland bij uitstek geschikt om te gaan wandelen. Wij maakten tijdens onze roadtrip door Nieuw Zeeland dan ook bijna dagelijks een wandeling. In dit artikel zeven mooie wandelingen die wij in Nieuw Zeeland gemaakt hebben.

Wandelen in Nieuw Zeeland
Hooker Valley – Mount Cook

Wandelingen in Nieuw Zeeland

Wandelen is de activiteit die we het meest gedaan hebben in Nieuw Zeeland. Heerlijk om lekker actief bezig te zijn in de fantastisch mooie natuur. En nog een bijkomend voordeel: het is gratis! Iets wat in het vrij prijzige Nieuw Zeeland best fijn is. Je hebt om te wandelen in Nieuw Zeeland namelijk geen toegangspas voor natuurgebieden nodig.

Enkele tips voor wandelingen in Nieuw Zeeland:

  • Het Department of Conservation (DOC) gaat in Nieuw Zeeland (o.a.) over alle wandelroutes. Op de site van de DOC kun je daarom veel informatie vinden over bijvoorbeeld de weersomstandigheden bij bepaalde tracks. Veel routes zijn in de wintermaanden (juni – augustus) gesloten.
  • Routes staan over het algemeen heel goed aangeven. Om tijdens het wandelen de laatste twijfels over de route weg te nemen, is het handig om de route op te zoeken via de app Maps.me. Op deze navigatie-app kun je bijna alle wandelroutes terugvinden. Wel even voordat je aan een wandeling begint de verschillende kaarten van Nieuw Zeeland downloaden. Dan kun je de app namelijk gewoon offline gebruiken.
  • Het is bij de meeste wandelingen verstandig om vroeg te starten. ’s ochtends is het weer vaak beter. Bijna altijd kun je in de buurt van het startpunt van een wandeling wel een camping vinden. De app Camper Mate kan je hierbij helpen. Hierin staan naast campings ook alle bezienswaardigheden van Nieuw Zeeland. Wandelingen vind je hier ook in terug. De app heeft ons erg geholpen om nog meer mooie plekken van Nieuw Zeeland te ontdekken!

Er zijn eindeloos veel wandelingen in Nieuw Zeeland. In dit artikel noemen we de zeven mooiste wandelingen die wij in Nieuw Zeeland hebben gemaakt. Op één wandeling na (de Tongariro Crossing) zijn alle wandelingen op het Zuidereiland. Wij vonden op het Zuidereiland de natuur over veruit het mooist.

Benieuwd naar onze route? Bekijk dan hier onze route over het Zuidereiland van Nieuw Zeeland.

Key Summit
Key Summit

1. Avalanche Peak – Arthur’s Pass

Duur: 6 uur (incl. pauzes). Moelijkheidsgraad: Moeilijk
Aantal KM: 6 km Aantal meters stijgen: 1.100 m
Beginpunt: parkeren bij Arthurs Pass Visitors Centre – Zuidereiland

Eén van de meeste uitdagende maar daardoor misschien ook wel de gaafste wandeling die we op het Zuidereiland van Nieuw Zeeland gedaan hebben, was de wandeling naar Avalanche Peak. Avalanche Peak ligt in de zuidelijke Alpen (Southern Alps) bij Arthur’s National Park. Tijdens de wandeling loop je eerst een stuk door het bos. Vervolgens verlaat je het bos en loop/klim je verder naar de rotsachtige top. Je hebt tijdens het lopen regelmatig je handen nodig om de route te kunnen vervolgen. Het is een steile, maar daardoor ook erg uitdagende route. Eenmaal boven heb je een prachtig uitzicht over de rest van de Alpen. Daarnaast zie je bij de top regelmatig nieuwsgierige Kea’s; een soort papegaai-achtige vogels.

De wandeling bij Avalanche Peak is qua kilometers vrij kort, maar de route is wel erg steil. Je stijgt namelijk 1100 meter in 2,5 kilometer. Er zijn twee routes die je kunt nemen: Avalanche Peak Track en Scott’s Track. Beide routes beginnen in de buurt van de parkeerplaats en komen boven op hetzelfde punt uit. Avalanche Peak Track is korter, maar steiler dan Scott’s track. Wij namen daarom de Avalanche Peak Track omhoog en gingen vervolgens via Scott’s Track naar beneden. Dit om onze knieën op de weg naar beneden een beetje te kunnen sparen.

Je kunt de route het best ’s ochtends vroeg doen, omdat later op de dag het weer vaak omslaat. Met (te veel) wind of regen kun je deze route niet doen. Meer informatie over de exacte route kun je vinden op de site van de DOC.

Avalanche Peak
Uitzicht vanaf de top
Avalanche Peak
Een nieuwsgierige Kea

2. Key Summit – Fjordland National Park

Duur: 2,5 uur (incl. pauzes). Moelijkheidsgraad: Makkelijk
Aantal KM: 7 km Aantal meters stijgen: 500 m
Beginpunt: Parkeerplaats ‘The Divide’ – Zuidereiland

Een mooie wandeling om te doen voor of nadat je bij Milford Sound bent geweest. De wandeling naar Key Summit is onderdeel van de meerdaagse ‘Routeburn Track’. Het is een vrij eenvoudige route, waarin je gestaag stijgt.

Vanaf de parkeerplaats kun je de bordjes volgen naar de Routeburn Track, Key Summit of Lake Howden Hut. Na ongeveer 2km kom je op een splitsing. De Routeburn Track loopt hier via het linkerpad verder naar de hut. Het rechterpad gaat verder omhoog naar Key Summit. Eenmaal boven heb je een geweldig uitzicht over het berglandschap om je heen. Je kunt boven nog een klein rondje lopen. Daarna moet je met dezelfde weg weer terug naar de parkeerplaats.

Key Summit
Het uitzicht bij Key Summit
Key Summit
De prachtige route richting Milford Sound

3. Hooker Valley Track – Mount Cook

Duur: 2,5 uur (incl. pauzes). Moelijkheidsgraad: Makkelijk
Aantal KM: 10 km Aantal meters stijgen: 125 m
Beginpunt: Camping White Horse Hill – Zuidereiland

Er zijn diverse wandelingen die je kunt doen in de buurt van Mount Cook. Een mooie en relatief makkelijke wandeling is de Hooker Valley Track. Je loopt bij deze wandeling tussen alle hoge bergen door en komt steeds dichter bij Mount Cook. Onderweg kun je genieten van de besneeuwde toppen van de bergen en de mooie gletsjermeertjes.

De wandeling begint bij de DOC-camping White Horse Hill. Het is aan te raden om hier ook een nachtje vooraf te blijven kamperen. Zo kan je ’s ochtends voordat het echt druk wordt bij deze track al op pad. En kun je ’s nachts de geweldige sterrenhemel zien! Vanaf de camping staat duidelijk aangegeven hoe je moet lopen. De route leidt je over goed aangelegde paden en diverse hangbruggen naar de Hooker Valley. Het eindpunt is bij een gletsjermeer. Vanaf daar loop je dezelfde route weer terug.

Mount Cook
Het gletsjermeer bij de Hooker Valley
Mount Cook
Mount Cook in de verte

4. Tongariro Crossing

Duur: 7 – 8 uur (incl. pauzes). Moelijkheidsgraad: Moeilijk
Aantal KM: 20 km Aantal meters stijgen: 800 m (en 1100 m dalen)
Beginpunt: Parkeren bij eindpunt: Ketetahi Car Park. Vanaf hier shuttle naar beginpunt (Mangatepopo Car Park). Noordereiland.

De eerste en enige wandeling in dit artikel op het Noordereiland van Nieuw Zeeland: de Tongariro Crossing. Tijdens deze wandeling loop je langs vulkaan ‘Mount Doom’ uit Lord of the Rings. Het grillige en ruige landschap kom je nergens anders in Nieuw Zeeland tegen.

De Tongariro Crossing is een erg populaire daghike. Je zal hier daarom altijd veel andere toeristen tegenkomen. De hike is door de afstand en het aantal meters dat je stijgt en daalt wel vrij zwaar. Het kan er ook erg koud zijn. Bereid je dus goed op de weersomstandigheden voor! En check vooraf de website van de DOC of de track niet toevallig gesloten is.

De Tongariro Crossing is één lange route, waarbij je op een andere plek eindigt dan je begint. Wij kozen ervoor om onze camper bij het eindpunt (Ketetahi Car Park) te zetten, en vanaf hier de shuttlebus te nemen naar het beginpunt. In het hoogseizoen is het verstandig om vooraf online een kaartje hiervoor te kopen. Dan weet je zeker dat je mee kan op de tijd die je wilt. Daarnaast is het goed om zo vroeg mogelijk te gaan, zodat de parkeerplaats nog niet vol is.

Tongariro Crossing
Mount Doom!
Tongariro Crossing
De Emerald Lakes

5. Abel Tasman Coast Track

Duur: 3 – 5 dagen (maar etappes ook mogelijk) Moelijkheidsgraad: Makkelijk
Aantal KM: 60 km Aantal meters stijgen: max. 200 m
Beginpunt: Parkeren bij Marahou en vanaf hier de watertaxi – Zuidereiland

De Abel Tasman Coast Track ligt in het Abel Tasman National Park en is totaal 60 km lang. Je kunt de route alleen wandelend of met de watertaxi bereiken. Dit maakt de route ook erg bijzonder. Je loopt onderweg langs de kustlijn, langs kleine riviertjes en door inheemse bossen. De route is heuvelachtig, maar nergens echt heel steil.

Om de hele route te lopen, moet je zo’n drie tot vijf dagen uittrekken. Je kunt ervoor kiezen om vanaf Marahou te starten met wandelen en je aan het eind met de watertaxi terug te laten brengen. Of je juist aan het begin met de watertaxi te laten wegbrengen naar het verste punt (Whariwharangi Bay) en vanaf hier naar Marahou terug te lopen.

Natuurlijk is de hele route lopen niet voor iedereen weggelegd. Ook niet voor ons. Het is daarom erg fijn dat je ook delen van de route kunt doen. Wij hebben de route van Awaroa Bay naar Anchorage Hut gelopen. Om deze route te kunnen doen, hebben we zowel voor de heenweg als de terugweg gebruikt gemaakt van de watertaxi. We hebben de route in twee dagen gelopen en onderweg geslapen in Bark Bay. Accommodates moet je altijd vooraf boeken via de DOC.

Abel Tasman National Park
Uitzicht vanuit de watertaxi
Abel Tasman National Park
De route gaat door het bos en langs de kust

6. Mount Johns Walkway – Lake Tekapo

Duur: 2 uur Moelijkheidsgraad: Makkelijk
Aantal KM: 8 km Aantal meters stijgen: 311 m
Beginpunt: Net na het Tekapo Springs complex – Zuidereiland

Mount John’s Walkway is een korte, makkelijke wandeling die je een mooi uitzicht geeft over Lake Tekapo. De wandeling begint net na het Tekapo Spring Complex. Wij kozen ervoor om de route te beginnen met het pad dat langs het meer loopt (het rechterpad). Geleidelijk ga je omhoog en uiteindelijk kom je boven op Mount John uit. Hier is een cafeetje waar je wat kunt drinken. De weg terug naar beneden loopt vervolgens door het bos. In ongeveer 2 uur ben je weer terug bij het beginpunt.

Lake Tekapo
Uitzicht over Lake Tekapo
Lake Tekapo
Lake Tekapo

7. Allans Track – Peel Forest

Duur: 2 – 3 uur (incl. pauzes) Moelijkheidsgraad: Gemiddeld
Aantal KM: 5 km Aantal meters stijgen: 400 m
Beginpunt: Parkeren bij de kruising van Blandswood road en Look out Road – Zuidereiland

Allans Track bij Peel Forest was de eerste wandeling die we in Nieuw Zeeland gelopen hebben. Je komt langs dit gebied als je van Christchurch richting Lake Tekapo rijdt. Het is geen hele bijzondere wandeling, maar wel een leuk uitstapje onderweg. Tijdens de wandeling loop je eerst door het bos. Vervolgens wordt het pad steiler en kom je boven op de berg in een graslandschap uit. Vanaf de top heb je mooi uitzicht op alle besneeuwde toppen om je heen.

Peel Forest
Uitzicht boven aan Allans Track
Allans Track

Onze ervaringen in Nieuw Zeeland

We hebben heel wat mooie wandelingen in Nieuw Zeeland gemaakt. Benieuwd hoe we dit ervaren hebben? Bekijk dan hier onze vlog van het Zuidereiland van Nieuw Zeeland en onze vlog van het Noordereiland van Nieuw Zeeland!

Heb jij nog tips voor andere wandelingen? Of een vraag over de wandelingen in Nieuw Zeeland die wij hebben gedaan? Laat dan hieronder een berichtje achter!

Andere artikelen over Nieuw Zeeland

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.