Bedbugs: hoe kom je er op reis vanaf?

Eén van de vervelendste dingen die je tijdens het reizen kan oplopen zijn bedbugs. Ook wel ‘bedwantsen’ in het Nederlands. Helaas is dit ons ook overkomen. Deze kleine beestjes verstoppen zich in een matras en bijten je ’s nachts als je ligt te slapen. De beten jeuken ontzettend! Maar dat is nog niet het ergste; je kunt ze makkelijk meenemen in je backpack of koffer naar je volgende bestemming, of zelfs terug naar huis. Hoe kun je voorkomen dat je bedbugs krijgt? En wat kun je doen als je bedbugs hebt opgelopen? Lees in dit artikel alles over bedbugs!

Wat zijn bedbugs?

Bedbugs of bedwantsen zijn kleine insecten van ongeveer 6 mm, met 6 pootjes en een plat ovaal lijf. Ze hebben meestal een roodbruine kleur. Ze zijn vaak moeilijk te spotten, omdat ze erg klein zijn en enkel ’s avonds of ’s nachts actief zijn. Overdag verstoppen ze zich in je matras, de kieren van je bed of andere beschutte plekken rondom je bed, zoals achter de plinten.

Bedbugs

Bedbugs leven van bloed van mensen en huisdieren. Vooral uitgeademde lucht en warmte trekken bedbugs aan. Wanneer bedbugs gaan bijten, spuiten ze eerst een soort verdovende stof op je huid. Daardoor voel je niet dat je wordt gebeten en kunnen ze rustig hun gang gaan. Bedbugs zijn dan ongeveer een kwartier bezig. Vaak bijten bedbugs je niet één keer per nacht, maar twee of drie keer vlak bij elkaar. De beten van bedbugs jeuken heel erg, maar zijn verder niet gevaarlijk. Bedbugs leven een half jaar tot een jaar en kunnen een aantal maanden tot wel een jaar zonder eten overleven.

Hoe voorkom je dat je bedbugs krijgt?

Voorkomen is beter dan genezen, want het is moeilijk om bedbugs weer kwijt te raken als je ze eenmaal bij je hebt. Er zijn een aantal zaken die je kunnen helpen om een bedbugbesmetting te voorkomen:

 • Lees je voor je naar een hotel of hostel gaat iets in de reviews over bedbugs? Denk dan twee keer na of je hier wel een kamer wil boeken. Het is voor accommodaties heel lastig om er vanaf te komen, dus ook al hebben ze een kamer goed schoongemaakt, dan is er nog steeds een kans dat ze er zitten. Ook kun je via deze website checken of er eerder bedbugs in jouw hotel hebben gezeten.
 • Check direct na het inchecken het matras van je bed. Bedbugs kunnen te herkennen zijn aan zwart/bruine puntjes (poepjes) op het matras. Bekijk ook goed de naden van het matras, want hier zitten ze vaker. Daarnaast kun je letten op bruine schilvers; bedbugs vervellen en de schilvers zou hun oude huid kunnen zijn. Tot slot kun je de lakens checken voor kleine bloedvlekjes; dit kan erop wijzen dat ze eerder iemand hebben gebeten. Heeft je ho(s)tel donker beddengoed? Dan kan dit een teken zijn dat ze bedbugs willen verbloemen. Wees in dat geval extra alert.
 • Je zou bedbugs ook kunnen herkennen aan een amandelachtige geur die op de kamer hangt. Dit is de geur die de beestjes uitscheiden en zouden dus ook op een besmetting kunnen wijzen.
 • Leg nooit zomaar je backpack of koffer op het bed of een bank in je hotel of hostel, maar leg deze ergens anders in de kamer neer. Zo voorkom je dat als er bedbugs in je kamer zitten, deze niet in je backpack gaan zitten en met je meereizen naar de volgende bestemming.

Het blijft heel lastig om goed te kunnen checken of een hotel of hostel bedbugs heeft. De beestjes zijn heel klein, en zijn erg goed in verstoppen. Heb je vermoedens? Licht je hotel dan in. Voor hen is het ook belangrijk om te weten, zodat ze er wat tegen kunnen gaan doen. Daarnaast is het verstandig om in ieder geval van kamer, of bij sterke vermoedens van hotel te wisselen.

Wees daarnaast ook weer niet te bang voor bedbugs. Het steeds maar checken van matrassen van ho(s)tels is niet echt een pretje en kan vervelend zijn tijdens het reizen. Daarnaast heb je een besmetting niet altijd in de hand.

Bedbugs herkennen

Hoe herken je een beet van een bedbug?

Het herkennen van een beet van een bedbug is ook best lastig. Wel zijn er een aantal richtlijnen die je kunnen helpen in het herkennen:

 • De beten lijken best veel op muggenbulten, maar zijn wat kleiner.
 • Bij bedbugs heb je bijna altijd twee of drie bultjes op een rijtje.
 • De bulten jeuken enorm, meer dan een gewone muggenbult.
 • De bulten blijven echt een aantal dagen jeuken.

De afbeelding hieronder laat het verschil tussen beter van verschillende insecten zien. Dat kan je misschien helpen met het herkennen. De persoon op het linkerplaatje heeft wel heel veel beten, zo erg hebben wij het gelukkig nooit gehad. De beten zijn verder niet gevaarlijk, maar kunnen wel als je ze openkrabt gaan ontsteken. Zeker als je in een warm, vochtig klimaat bent, loop je dit risico.

Bedbugs herkennen
Verschillen tussen beten van diverse insecten.

Hoe kom je van bedbugs af?

Als je net zoals wij bedbugs op reis hebt opgelopen, wil je er natuurlijk zo snel mogelijk weer vanaf komen. De beste manier om van bedbugs af te komen, is door gebruik te maken van hitte. Bedbugs en de eitjes gaan namelijk dood bij een temperatuur van boven de 55 graden. Dit kun je bereiken op de volgende manieren:

 • Zet je backpack in de sauna. Dit heeft echt ons leven gered. We werden helemaal gek van de bedbugs. We hadden eerder alles laten wassen, maar toch kwamen ze terug. Gelukkig kregen we van vrienden deze tip en dit heeft voor ons gewerkt. Een sauna vinden in Azië of Zuid Amerika is niet altijd even makkelijk, maar vaak hebben luxere hotels ze wel. Overweeg daarom om even een nachtje wat meer geld uit te geven, zodat je gebruik kan maken van de sauna. Zet je hele backpack met al je kleren en alles wat heet mag worden in de sauna, zet de sauna zo heet mogelijk (in ieder geval boven de 60 graden), en laat alles er minimaal een uur staan. Als het goed is zijn hierna alle bedbugs en eitjes dood.
 • Inspecteer al je elektronica. Niet alles kan natuurlijk de sauna in zonder dat het kapot gaat. Neem de spullen die niet in de sauna kunnen mee naar de badkamer en inspecteer ze goed. En probeer overal met een desinfecterend doekje overheen te gaan. Check ook bijvoobeeld USB-poorten voor eitjes.

Bovenstaande twee tips hebben voor ons gewerkt, maar mocht je nou geen sauna kunnen vinden, dan kun je nog de volgende andere manieren proberen:

 • Breng al je kleding en je backpack naar een wasserette. Benadruk aan het personeel dat je alles op 60 graden gewassen en gedroogd wilt hebben. In Azië en Zuid Amerika is dit vaak niet standaard, dus let erop dat ze het wel echt heet wassen en drogen. Anders overleven de bedbugs en de eitjes het gewoon.
 • Stop je backpack in een vuilniszak en laat deze voor een paar uur in de brandende zon liggen. Over deze tip heb ik wisselende berichten gelezen of het nu echt werkt. Het is lastig om te checken of de temperatuur in de vuilniszak boven de 60 graden komt. Maar je kunt het iig altijd proberen.
 • Stop je koffer of backpack in de vriezer. Niet alleen bij hitte maar ook bij kou gaan bedbugs en de eitjes dood. Stop daarom je backpack of koffer voor minimaal 48 uur, maar liever een week in de vriezer met een temperatuur van minimaal -14 graden. Deze tip is vooral goed om bij thuiskomst te doen, zodat je zeker weet dat je de bedbugs niet je huis inneemt.

Ik hoop dat je door dit artikel meer hebt geleerd over hoe je bedbugs op reis kunt herkennen en hoe je er vanaf kan komen. Natuurlijk hoop ik ook dat je nooit met een besmetting te maken krijgt. Wil je na dit artikel iets lezen over een leuker onderwerp? Check dan dit artikel over welke gratis apps je zeker moet hebben tijdens het reizen.

Andere artikelen op Adventure Time

48 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.