De kosten van backpacken in Colombia

Colombia is een heerlijk land om naar toe te gaan en reizen hoeft hier niet duur te zijn. Colombia is namelijk één van de goedkoopste landen in Zuid Amerika. Het prijsniveau ligt dan ook een stuk lager dan in Nederland. Maar hoeveel ben je nou kwijt aan eten & drinken, overnachtingen en activiteiten? Lees in dit artikel de kosten van backpacken in Colombia!

Kosten backpacken Colombia

Onze totale kosten van backpacken in Colombia

In de zomer van 2018 hebben we een aantal weken door Colombia gereisd. Dit was onderdeel van onze wereldreis, en tijdens onze hele reis hebben we nauwkeurig onze uitgaven bijgehouden. Ik kan je daarom precies vertellen wat onze kosten van backpacken in Colombia waren, per kostenpost. Benieuwd wat onze wereldreis heeft gekost? Check dan dit artikel met de kosten van onze wereldreis!

Tijdens onze 7 weken in Colombia hebben we met z’n tweeën € 5.134,- uitgegeven. Dit komt neer op een dagbudget van € 54,- euro per persoon per dag. Hiervan hebben we overnacht, gegeten en gedronken, activiteiten gedaan, Spaanse les gevolgd en souvenirs gekocht. Omdat Colombia ons laatste land van de wereldreis was, hebben we niet heel zuinig aan gedaan. Hieronder een overzicht van wat we ongeveer per onderdeel hebben uitgegeven tijdens onze reis in Colombia.

Wat?Gemiddelde kosten per dag
Overnachten€ 30,- per kamer / € 15,- p.p.
Eten en drinken€ 15,- p.p.
Vervoer korte afstanden € 2,- p.p.
Vervoer lange afstanden€ 15,- p.p.
Activiteiten€ 5,- p.p.
Overig€ 2,- p.p
Totaal dagbudget€ 54,- p.p.

Wat bij dit totaalbedrag niet in zit, is onze vliegreis. Wij vlogen heen vanaf Amerika en terug via Madrid naar Nederland. Voor deze vliegreizen hadden we geen goede deal ,omdat we ze last minute, midden in het hoog seizoen geboekt hadden. Geen aanrader, daardoor hebben we hier in totaal nog zo’n € 1.800,- aan uitgegeven (dus € 900 pp). Als je goed zoekt, zou je voor € 700 p.p. zeker een goede retourvlucht vanuit Nederland moeten kunnen vinden.

Ik zal nu dieper ingaan op de kosten per onderdeel van je reis. In Colombia betalen ze met de Colombiaanse Peso, wat je afkort naar COP. Bij de meeste onderdelen laat ik zowel de kosten in Euro als COP zien.

Graffiti in Medellin

Kosten voor hotels en hostel in Colombia

Gemiddeld hebben wij € 30,- per nacht uitgegeven aan hostels, hotels of Airbnb’s in Colombia. Wij sliepen hiervoor eigenlijk altijd in een privé-tweepersoonskamer in een hotel of hostel. Vaak met eigen badkamer. We hebben een aantal keer op hele mooie, wat duurdere locaties geslapen. In Medellin hadden wij bijvoorbeeld ons eigen appartement.

Prijzen voor een tweepersoons privékamer variëren ongeveer tussen € 25 en € 40 / COP 90.000 – COP 140.000 voor prima hostels en hotels. Een bed in een hostel heb je vaak voor rond de € 10 / COP 35.000. Wil je meer luxe of een hotel op een bijzondere locatie, dan betaal je uiteraard meer. Als je echt een budgetreiziger bent, dan kun je zeker ook hostel en hotels vinden voor minder geld.

Tip: op zoek naar korting op hotels? Gebruik dan deze link bij Booking.com. Dan krijg je € 15,- korting op je boeking!

Cartagena

Kosten voor eten en drinken in Colombia

Aan eten en drinken waren wij gemiddeld zo’n € 15 per persoon per dag kwijt. Van dit bedrag gingen we ’s avonds bijna altijd uiteten. Dit waren dan geen dure restaurants, maar ook geen straattentjes. Een enkele keer hebben we gekookt. Ontbijt zat vaak bij ons hotel in, of we haalden wat bij de supermarkt. Lunch wisselde we af tussen iets bij een café’tje eten, of ook wat halen bij de supermarkt. Uitgaan zit ook bij dit bedrag inbegrepen, en deden we ongeveer ééns in de week.

 • Ontbijt: Zit vaak bij je hotel er bij in, maar is niet altijd even lekker. Vaak bestaat het uit eieren, (erg droge) arepa’s, heel lekker fruit en koffie. Ga je ergens los ontbijten, reken dan voor zo’n ontbijtje ongeveer €2 – €3 / COP 7.000 – COP 10.000.
 • Lunch: Ga je voor typisch Colombiaanse lunch (Almuerza), bestaande uit soep, groente, rijst en bonen, dan ben je rond de €5,- / COP 18.000 kwijt.
 • Avondeten: Een Colombiaanse schotel, met vlees, bonen en rijst, kost je zo’n €5€7 / COP 18.000 – COP 25.000. Heb je meer zin in westers eten, reken dan €8 – €10 / COP 28.000 – COP 35.000 voor een avondmaaltijd.
 • Drinken: Voor een koffie, bier of cola betaal je vaak niet meer dan € 1 / COP 3.500. Wijn is wel duurder, daar betaal je snel al €3,- / COP 10.000 voor per glas.

Tip: ga niet elke dag uiteten, maar kook ook af en toe. De meeste hostels hebben wel een keuken en eten in de supermarkt kopen bespaard een hoop geld. Daarnaast zit er in de Colombiaanse gerechten niet veel groente, dus af en toe een eigen vers bereide maaltijd met groente kan heerlijk zijn tijdens je reis!

Medellin

Kosten voor vervoer in Colombia

Wij maakten tijdens onze reis altijd onderscheid tussen de kosten voor vervoer voor lange afstanden (bijvoorbeeld met het vliegtuig of een lange busreis) en vervoer voor korte afstanden (met de taxi, bus of metro binnen een stad).

Vervoer lange afstanden

Om van plaats naar plaats te komen heb je in Colombia de keuze tussen de bus en het vliegtuig. Voor een busreis van rond de 8 uur betaalden we meestal tussen de € 15,- en € 25,- euro per persoon. Hieronder enkele voorbeelden:

 • De bus van Cartagena naar Tayrona kostte ongeveer € 15,- / COP 50.000 p.p.
 • De bus van Medellin naar Salento kostte ongeveer € 21,- / COP 68.000. Dit was trouwens de allerbeste bus waar we ooit in hebben gezeten. Lees hier meer over in het artikel over onze route door Colombia!
 • De bus van Salento naar Cali kostte circa € 9,- / COP 35.000.
 • De bus van Cali naar San Agustin kostte circa € 19,- p.p / COP 67.000.

Voor een vliegreis betaal je wat meer en deze verschillen ook meer in prijs.

 • Van Santa Marta naar Medellin betaalden we €90,- pp / COP 321.000 p.p.
 • Voor een retourvlucht van Bogota naar de Amazone (Leticia) betaalden we € 163,- pp / COP 580.000 p.p.
 • Voor een hele korte vlucht van Bogota naar Medellin betaalden we € 35,- pp / COP 125.000.

Het hangt dus heel erg af van waar je heen vliegt, hoe duur het is. Wij zochten daarom altijd zowel de busprijzen op, als de prijzen van vliegtickets. Meestal namen we uiteindelijk toch de bus, maar tussen bijvoorbeeld Bogotá en Medellin was het echt wel waard om voor het vliegtuig te gaan. Zo waren we in een uur in Medellin i.p.v. 10 uur als we met de bus waren gegaan.

Vervoer korte afstanden

Binnen steden maakte we veel gebruik van (motor)taxi’s en ubers. Hier hoef je steeds maar een paar euro voor te betalen. In grote steden zoals Medellin is het openbaar vervoer goed geregeld en deden we bijna alles met de metro. Hierbij betaal je ongeveer € 0,40 per ritje. Over onze hele reis genomen, gaven we ongeveer € 2,- per persoon per dag uit aan vervoer voor korte afstanden.

Valle de cocora

Kosten voor activiteiten in Colombia

De kosten voor activiteiten in Colombia verschillen nogal. Maar er zijn genoeg activiteiten te doen voor weinig geld. Om je een beeld te geven van de kosten, hieronder een lijstje van een deel van de activiteiten die wij hebben gedaan met de prijs erbij.

 • Toegang park Tayrona – € 16,50 / COP 54.000 p.p.
 • Twee weken Spaanse les – € 343,- / COP 1.100.000 p.p.
 • Tour Comuna 13 Medellin – werkt op basis van fooien, € 5,- / COP 15.000 p.p. gegeven.
 • Real City Tour Medellin – werkt op basis van fooien, € 6,25 / COP 20.000 p.p gegeven.
 • Tour koffiefarm Salento – € 3,- / COP 10.000 p.p.
 • Paardrijden in San Agustin – € 15,- / COP 50.000 p.p.
 • Scooter huren in Tatacoa – € 15,- / COP 50.000
 • Biketour in Bogotá – € 12,50 / COP 40.000
 • Meerdaagse tour in de Amazone – € 112,50 / COP 360.000 p.p.
Amazone

Overige kosten in Colombia

Naast de eerder genoemde kosten van backpacken in Colombia, hebben we nog een aantal andere kosten gehad.

 • Simkaartje – erg handig om niet afhankelijk te zijn van WiFi – € 15,- / COP 50.000
 • Wassen – afhankelijk van de hoeveelheid maar circa € 7,- / COP 22.000 per keer.
 • Souvenirs – er zijn ontzettend veel leuke souvenirs in Colombia. Wij hebben ons hier even in laten gaan en hebben voor € 110,- / COP 363.000 aan souvenirs ingeslagen 🙂

Ik hoop dat je door dit artikel meer inzicht hebt gekregen in de kosten van backpacken in Colombia. Heb je nog vragen? Stel ze dan hieronder!


Meer artikelen over Colombia

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.