Route door Colombia: in 5 weken langs alle highlights

Colombia is één van mijn favoriete landen van onze wereldreis. Het is een heel divers land en je kunt er veel verschillende dingen doen en zien. Hoewel veel mensen Colombia nog relateren aan de drugscriminaliteit, wordt het steeds populairder onder toeristen. Dat is natuurlijk niet zonder reden. De prachtige natuur, gave steden en vrolijke bevolking, maken het een heel fijn land om een aantal weken doorheen te reizen. In dit artikel onze route door Colombia, die je in ongeveer 5 weken kan afleggen.

Route door Colombia

Onze route door Colombia

Colombia is een groot land waar veel te zien is. Een goede route uitstippelen kan daardoor lastig zijn. Zeker als je maar beperkt de tijd hebt. In de beschrijving van onze route door Colombia, geef ik steeds een indicatie van hoe lang je ongeveer op een plek kan blijven. Natuurlijk is dit maar een richtlijn en hangt dit ook erg af van je persoonlijke voorkeur. Hou er bij het uitstippelen van je eigen route door Colombia in ieder geval wel rekening mee dat je steeds een dag nodig hebt om van locatie naar locatie te gaan.

Benieuwd hoeveel we uit hebben gegeven in Colombia? Lees dat dit artikel over de kosten van backpacken in Colombia.


Cartagena

Aantal dagen verblijven: 1 à 2 dagen

Cartagena

Onze route door Colombia begon in Cartagena, de kleurrijke Caraïbische stad in het noorden van Colombia. Hoewel de  oude binnenstad er echt wel mooi uit ziet, voelt het ook heel erg toeristisch. Langer dan één a twee dagen zou ik daarom niet in Cartagena blijven. De wijk Getsemani voelt iets ‘echter’ aan dan het oude centrum en is goede plek voor je hotel.

Hoe kom je in Cartagena?

Vanaf het vliegveld kun je het best een taxi naar je hotel pakken. De prijzen liggen vast, je betaalt ongeveer 15.000 COP ( € 4,-) voor een rit naar het centrum.

Tips voor Cartagena

Doen: Rondlopen door de oude stad en de wijk Getsemani, bezoek brengen aan Castillo San Felipe de Barajas, naar het goud museum gaan.

Slapen: Patio de Getsemani


Tayrona en Costeño Beach

Aantal dagen verblijven: 4 à 5 dagen

Tayrona

Tayrona National Park is het bekendste park aan de noordkust van Colombia. Je vindt hier jungle, witte stranden en een blauwe zee. Je kunt er dayhikes maken, maar er ook voor kiezen om in het park te blijven overnachten. In het park kun je namelijk in tentjes of hangmatten de nacht door brengen. Hoewel dit natuurlijk erg cool klinkt, hebben wij dit toch niet gedaan. We hoorden dat de hangmatten echt heel oncomfortabel liggen en dat de tentjes erg heet zijn. Wij hebben daarom overnacht aan de rand van het park en hebben een day-hike gemaakt. Het park is echt heel erg mooi (maar wel weer vrij toeristisch).

Hoe kom je in Tayrona?

Vanuit Cartagena neem je de bus naar Santa Marta. Deze bus vertrekt vanaf de Berlinas Bus Terminal in Cartagena. Je kunt hier het best met de taxi heen gaan. De bus rijdt vervolgens via Barranquilla naar Santa Marta. Hier word je afgezet op het busstation. De bus richting Tayrona vertrekt echter vanaf een andere plek in Santa Marta. Neem hiervoor een taxi naar Carrera 13 y Calle 11.Vanaf daar vertrekt de bus richting Palomino, die onderweg langs Tayrona komt. Reken voor de hele tocht zo’n 5 uur reistijd.

Tips voor Tayrona

Doen: Hiken door het National park en chillen aan het strand.

Slapen: Wij sliepen in Eco Hostal Yuluka, wat prima was, maar op veel Nederlandse blogs wordt aangeraden. Je zit hier dus bijna gegarandeerd met andere Nederlanders. Voordeel van dit hostel is dat je praktisch naar de ingang van Tayrona zit, en er dus vroeg kunt zijn ’s ochtends.

Een andere optie is om te gaan slapen bij Costeño Beach. Dit ligt zo’n 10 km van Tayrona en ligt aan een paradijselijk strand. Je komt hier makkelijk met de bus en vervolgens een ritje achterop de motortaxi. Wij zijn na Tayrona een paar dagen naar Costeño gegaan en hebben vooral lekker geluierd en van de omgeving en de feestjes genoten. Het enige nadeel is dat de zee hier best wild is. Waardoor je niet goed kan zwemmen.

Costeño Beach
Ons hutje bij Costeño Beach

Palomino

Aantal dagen verblijven: 2 dagen

Palomino
Afbeelding door Travelmono

Zo’n 40 km verder dan Tayrona National Park ligt het plaatsje Palomino. Een leuk, klein, schattig dorpje aan het strand. Palomino staat vooral bekend om de tube-tochten over de rivier die je hier kunt doen. Je kunt deze tochten ter plekke regelen.

Hoe kom je in Palomino?

Vanuit zowel Tayrona als Costeño Beach kun je makkelijk met de bus naar Palomino komen. In Palomino zelf, kun je weer het beste een motortaxi nemen om bij je hotel te komen. Deze motortaxi’s staan te wachten bij de bushalte.

Tips voor Palomino

Doen: Tubing over de rivier, chillen aan het strand

Slapen: Casa Chapolin – heerlijk relaxed en super lekker eten.


Medellin

Aantal dagen verblijven: 3 dagen

Medellin

Na een dikke week in het noorden is het tijd om richting Medellin te gaan. Medellin is een stad met een interessante geschiedenis. Tot een paar jaar geleden was het in veel delen van de stad nog erg onveilig, maar dat is nu heel anders. Er is veel in de stad te zien en er heerst een hele fijne vibe. Leer meer over de stad tijdens een free walking tour van Real City tours, neem de kabelbaan om de stad van boven te zien en bezoek Communa 13 voor de mooiste graffiti.  Vergeet daarnaast ook zeker niet om naar het Museum of Antioquia te gaan, om de Botero-collectie hier te bekijken.

Wij zijn zelf niet 3 dagen, maar ruim 2 weken in Medellin gebleven om Spaanse les te volgen. Lees in dit artikel meer over Spaans leren in Colombia!

Hoe kom je in Medellin?

Vanuit Palomino pak je de bus naar Santa Marta. Eenmaal in Santa Marta stap je over op de taxi om bij het vliegveld te komen. Als je vanuit Santa Marta naar Medellin vliegt, maar ook vanuit veel andere (internationale) bestemmingen, kom je aan op het José María Córdova International Airport. De goedkoopste manier vanuit hier om naar het centrum te komen, is met de bus. Wij namen de bus richting de San Diego Mall, stapte hier uit en namen vanaf hier een Uber. Ubers zijn erg makkelijk te krijgen in Medellin en een veilige en snelle manier om bij je hotel te komen.

Tips voor Medellin

Doen: Free walking tour via Real City Tour, rondlopen en/of een tour doen bij Communa 13. Met de kabelbaan naar Parque Arvi. Een gratis salsa-les nemen bij DanceFree. Het Museo di Antioquia bezoeken en het plein ervoor met verschillende mooie beelden van Botero. Spaanse les nemen bij Toucan Spanish School.

Eten/drinken: Koffie bij Hija Mia, drankjes bij de Envy Rooftop, goedkoop vegetarisch eten bij Marietta, verschillende leuke cafe’s rondom Parque Lleras, lekker eten en cocktails bij Park 37.

Slapen: De leukste wijken om te overnachten in Medellin zijn El Poblado en Laureles. In beide heb je veel opties voor hotels en hostel. Wij verbleven tijdens onze tijd in Medellin in een Airbnb in El Poblado.

Graffiti in Medellin
Mooie graffiti in Communa 13

Guatapé

Aantal dagen verblijven: 1 dag

Guatapé
Uitzicht vanaf El Penol, bij Guatapé.

Vanuit Medellin kun je makkelijk een uitstapje maken naar het schattige, kleurrijke plaatsje Guatapé. Hier kun je het stadje bekijken en een enorme rots beklimmen bij El Penol. Zeker de moeite waard, want bovenop heb je een prachtig uitzicht. Je kunt Guatapé met een dagtocht bezoeken. Er gaan de hele dag door bussen vanuit Medellin. Maar er een nachtje blijven slapen is ook erg leuk! Wij sliepen hier bij het Oak Tree Hostel.


Salento

Aantal dagen verblijven – 2 dagen

Valle de cocora
Valle de Cocora

De omgeving van Salento is prachtig. Je bevindt je hier midden tussen koffievelden. Daarnaast staat het bekend om de Valle de Cocora; een vallei met palmbomen van wel 60 meter hoog. Voor Salento is het goed om 2 dagen uit te trekken. Zo kun je één dag een hike doen in de Valle de Cocora en de andere dag een coffee farm bezoeken.

Hoe kom je in Salento?

Vanuit Medellin kun je een directe minibus nemen naar Salento. Je doet er zo’n 7 uur over. Deze busjes zijn echter niet heel comfortabel en hebben geen WC aan boord. Wij gingen daarom voor de indirecte optie; de bus van Medellin naar Armenia (6 uur), om daar vervolgens over te stappen op een minibus naar Salento (1 uur). Het voordeel hiervan is dat bepaalde bussen tussen Medellin en Armenia heel luxe zijn. Wij hadden grote leren stoelen, die achterover konden. Airco en een schermpje om films op te kijken. Wil je dit ook? Dan moet je de zorgen dat je bij de busmaatschappij Flota Occidental de bus ‘GRAN EMPERADOR ÉLITE’ boekt, en dan een plaats boekt in het lower deck. Dit kun je makkelijk doen via RedBus, daar staat per rit aangegeven welke bus er rijdt.

Tips voor Salento

Doen: Hike door de Valle de Cocora, bezoek een coffee farm, shop souvenirs in Salento, en speel de Colombiaanse sport Tejo.

Slapen: Hostel Viajero Salento of Balcones de Salento

Eten en drinken: Café Bernabé Gourmet, El Patio Di Mi Casa, Beta town (ontbijt)


Cali

Aantal dagen verblijven: 2 dagen

Cali
Juan Madrigal Photo/Getty Images

Cali, de salsa-hoofdstad van Colombia. Alles in deze stad staat in het teken van salsa. Sla een avondje uit hier dan ook zeker niet over. En neem een salsales als je de tijd hebt. Verder is er niet heel veel in de stad te doen, dus lang hoef je hier niet te blijven hangen.

Hoe kom je in Cali

Vanuit Salento heb je twee opties; een directe bus naar Cali. Deze vertrekken vanaf het centrale plein in Salento, maar gaan niet elke dag. En zijn ook wat duurder. De andere optie is om eerst de bus te nemen naar Armenia. Deze bussen gaan een aantal keer per dag. Vanuit Armenia neem je vervolgens de bus naar Cali. In Cali word je afgezet bij Terminal de Transporte. Vanaf hier kun je makkelijk een taxi nemen naar je hotel in San Antonio.

Tips voor Cali

Doen: Neem een salsales, wij konden dit bij ons hostel doen. Geniet van de nachtleven in Cali, bijvoorbeeld bij MalaMaña. Leer meer over de stad met een free city tour.

Slapen: San Antonio is de beste wijk voor je hotel. Wij sliepen hier in Hostal Encuentro.

Eten/drinken: Chef Burger, ijs bij Montallego, Pizza Bakery Café


San Agustín

Aantal dagen verblijven: 2 à 3 dagen

San agustin

San Agustín staat bekend om de bijzondere oude beelden die je hier kunt zien, vanuit eerdere beschavingen. Het is een soort cowboydorpje, wat midden in de prachtige natuur ligt. Je kunt hier o.a. paardrijden en raften op de Rio Magdalena. Er is genoeg te doen om enkele dagen door te brengen in San Agustín.

Hoe kom je in San Agustín?

Het is best een intensieve rit van Cali naar San Agustín. Er is een directe optie, via de organisatie Cootrans Laboyana. Deze zat bij ons helaas al vol, en daarom hebben we eerst de bus naar Popayan genomen en vervolgens de bus naar San Agustin. De weg tussen Popayan en San Agustín is ontzettend slecht, trek daarom een hele dag uit voor de totale rit van Cali naar San Agustin. Een groot deel ga je namelijk niet harder dan 10 km/u.

Tips voor San Agustín

Doen: Paardrijtocht langs alle archeologische plaatsen en de oude beelden. Raften op de rivier.

Slapen: Hotel Casa de Nelly, mijn lievelingshostel in Colombia!

Eten/drinken: Elke avond heerlijk eten bij Casa de Nelly. Daarnaast is HumuSapiens leuk.


Tatacoa Desert

Aantal dagen verblijven: 1 dag

Tatacoa Desert

Ja, in Colombia kun je ook woestijn vinden. Namelijk bij de Tatacoa Desert. Een leuke tussenstop, tussen San Agustín en Bogotá. Zeker als je nog nooit een woestijn hebt gezien. Als het ’s avonds helder is, kun je een fantastische sterrenhemel zien. Het is niet heel groot, dus langer dan één dag hoef je niet te blijven.

Hoe kom je in de Tatacoa Desert?

Vanuit San Agustín kun je de bus naar Neiva nemen. Je doet hier zo’n 4 uur over. Vervolgens ga je op zoek naar de jeeps die richting Villavieja gaan. Villavieja is het dorpje bij de Tatacoa woestijn. Je wordt hier afgezet op het centrale plein. Slaap je niet in Villavieja, maar echt in de Tatacoa Desert? Dan kun je vanaf hier nog verder met een tuktuk.

Tips voor de Tatacoa Desert

Doen: Scooter huren, door de woestijn rijden en onderweg wandelen en naar het Piscina Natural gaan (zwembad in de woestijn), ‘s avonds het Observatorio Astronomica bezoeken om meer te leren over de sterren.

Slapen: Wij sliepen in Villavieja bij Hotel Colonial. Je kunt echter ook in de woestijn zelf slapen, bijvoorbeeld bij Hostal Nochas de Saturno. Dit had me achteraf leuker geleken, omdat je dan echter onder de sterrenhemel kan slapen.


Leticiá en Puerto Nariño in de Amazone

Aantal dagen verblijven – 5 dagen

Puerto Narino

Een groot deel van Colombia bestaat uit de jungle. Veel toeristen slaan dit gebied echter over. Wij wilden de kans om de Amazone-rivier te zien echter niet laten schieten en besloten af te reizen naar Leticiá.

Leticiá ligt helemaal in het zuid-oosten van Colombia, op het drielandenpunt met Peru en Brazilië. Het ligt midden in het omvangrijke Amazonegebied. Je kunt hier o.a. tours door de jungle doen, roze rivierdolfijnen spotten en piranha vissen. Vanuit Leticia worden veel meerdaagse tours georganiseerd, waarbij je verder het Amazonegebied intrekt. Je kunt dit echter ook makkelijk zelf regelen. Wij gingen daarom vanuit Leticia met de boot naar Puerto Narinõ. Dit dorpje ligt ongeveer 2 uur varen vanaf Leticia. Vervolgens hebben we ter plekke losse tours geboekt.

Hoe kom je in Leticia?

Je kunt alleen vanuit Bogotá vliegen naar Leticiá. Om in Leticia te komen vanaf de Tatacoa Desert neem je eerst een jeep naar Neiva en vanaf hier de bus naar Bogotá. Vanaf Bogotá neem je dus het vliegtuig. Eenmaal in Leticiá aangekomen, moet je eerst een soort toeristenbelasting betalen. Vervolgens kun je bij het vliegveld een taxi naar het centrum/je hotel nemen.

Hoe kom je in Puerto Nariño?

Om in Puerto Nariño te komen, moet je de fast boat nemen vanuit Leticia. Daar moet je op de dag van vertrek kaartjes voor kopen bij de ticketshop. Je naam wordt dan op een lijst gezet en dan kun je later die dag mee. Het is slim om dit 2 uur voor vertrek te regelen, zodat je zeker weet dat je mee kan. De fast boat vertrekt 4 keer per dag. Om de boot van 9 uur te hebben, zijn we rond 7 uur langs de ticketshop gegaan om onze plaats vast te leggen. De ticketshop zit in de buurt van de Muelle Leticia, maar het is niet heel duidelijk aangegeven. Je moet daar even rondvragen om het juiste gebouw te vinden.

Let ook goed op waar de fast boat precies vertrekt, dit is namelijk afhankelijk van de stand van de rivier. Bij laag water vertrekt de boot niet direct bij de Muelle, maar een stuk verder. Hier kun je komen met een klein bootje, of door zelf over een brug en een stuk land naar de opstapplaats te lopen.  

Tips voor Leticia en Puerto Nariño

Doen in Leticia: Tripje naar Peru en Brazilië maken. Door een bootje naar de overkant te nemen, kun je makkelijk in een middag drie landen bezoeken. Bij de schemering is het leuk om naar het Santander park te gaan, om duizenden vogels te zien die hier settelen voor de nacht.

Doen in Puerto Nariño: Jungle tocht (overdag en ’s avonds), roze dolfijnen spotten op de rivier, Piranha vissen, tocht naar een inheemse gemeenschap en apen-opvang.

Slapen in Leticia: Piranita Hostel – heel aardig, Engels sprekend personeel, die je ook nog goed kan helpen bij alles uitzoeken voor de boot.

Slapen in Puerto Nariño: Malocas Napu, ook hier werkte een meisje dat Engels kon, wat handig was bij het samenstellen van leuke trips.


Bogota

Aantal dagen verblijven: 2 à 3 dagen

Bogotá
Street art in Bogota

De laatste bestemming van onze route door Colombia was Bogotá. De hoofdstad. Hoewel niet iedereen positief is over Bogotá, vonden wij het best een gave stad. De stad is echt gigantisch en er is veel te zien. Je kunt je hotel kiezen in het toeristische La Candelaria, waar de belangrijkste bezienswaardigheden zitten. Een meer studentikoze wijk is Chapinero. Hier hebben wij geslapen en vonden dit een erg leuk stuk van Bogotá, met veel leuke restaurants, cafés en clubs.

Hoe kom je in Bogotá?

Als je met de bus vanuit een andere plaats naar Bogotá gaat, moet je er rekening mee houden dat Bogotá verschillende busstations heeft. Het handigst is om uit te komen bij Bogotá Salitre. Vanuit daar is het niet zo ver meer met de taxi naar La Candalaria of Chapinero. Uber werkt goed in Bogotá, en is vaak veiliger en goedkoper dan de gewone taxi. Al wordt je soms wel gevraagd om naast de chauffeur te gaan zitten, omdat het niet helemaal legaal is en het dan minder opvalt voor de politie.

Vanaf het vliegveld in Bogota is een Uber verreweg het makkelijkst. Je moet dan wel even goed kijken waar je Uber-chauffeur je oppikt. Omdat het niet helemaal legaal is, zullen ze je waarschijnlijk op de parkeerplaats voor de ingang oppikken en niet bij de gewone taxi-standplaats. Een Uber is zeker het handigste vervoersmiddel naar Chapinero. Als je naar La Candalaria gaat, kun je ook met de Transmilenio. Dit is de bus in Bogotá. Neem de bus in de richting van Universidades.

Tips voor Bogotá

Doen: Bike tour Bogotá, Botero museum bezoeken en bekijk Bogota vanaf de berg Monserrate.

Eten: Empanada’s bij Castaña, fancy hotdogs bij El Cebollero,

Uitgaan: Andres Carne Del Res, een hele grote discotheek buiten de stad. Je kunt er heel lekker eten, en daarna gaat het helemaal los. Zeker heen gaan! Bogota Beer Company voor lekker biertjes. Theatron Discotheek; super leuke (gay) club.

Slapen: Hobu Hostal of voor meer luxe Hotel Vilar America (beide in Chapinero)


Algemene tips voor reizen in Colombia

Naast tips voor de route door Colombia, nog wat enkele algemene tips voor reizen in Colombia:

  • Maar weinig mensen spreken Engels in Colombia. Een beetje Spaans is dus handig, of een goede vertaal app.
  • Pinnen is bij sommige ATM’s heel duur. Je betaalt zowel aan je eigen bank als aan de Colombiaanse bank een fee. Het is daarom goed om steeds zoveel mogelijk in één keer te pinnen, in plaats van steeds kleine beetjes. De bank Colpatria heeft een hele kleine of geen fee, ga dus op zoek naar een ATM van Colpatria.
  • Loop niet zichtbaar rond met waardevolle spullen. Colombia is relatief veilig, maar je moet geen onveilige situaties opzoeken.
  • Loop ’s avonds niet door verlaten straten. Neem bij voorkeur een Uber.

Benieuwd naar onze ervaringen in Colombia?

Bekijk dan onze vlog over de Colombia. Hierin zie je wat wij tijdens onze reis allemaal hebben meegemaakt!

Andere artikelen over Colombia

2 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.