Kosten Filipijnen: hoe duur is een reis naar dit paradijs?

De Filipijnen staan bekend om hun prachtige stranden, heldere blauwe zee, geweldige onderwaterwereld en prachtige groene natuur. Denk je erover na om naar dit paradijs op vakantie te gaan? Dan wil je natuurlijk van te voren wel graag inzicht krijgen in de kosten van een reis naar de Filipijnen. Bekijk in dit artikel een overzicht van alle kosten en het budget waar je rekening mee moet houden voor een reis naar de Filipijnen.

Wij zijn in maart/april 2018 ruim 3 weken (25 dagen) op de Filipijnen geweest. We hebben hier verschillende eilanden bezocht, een boottocht gemaakt, veel gedoken en vooral ontzettend genoten! Deze reis was onderdeel van onze wereldreis. Tijdens onze hele reis hebben we nauwkeurig bijgehouden wat we per dag hebben uitgegeven aan wat voor soort dingen. Daarom kunnen we je nu goed laten zien hoe duur het is om op de Filipijnen te reizen.

Benieuwd naar onze ervaring op de Filipijnen? Bekijk dan onze vlog over de Filipijnen!

In dit artikel

– De totale kosten van onze rondreis
– Kosten overnachten op de Filipijnen
– De kosten eten en drinken op de Filipijnen
– De kosten voor vervoer op de Filipijnen
– Kosten voor activiteiten op de Filipijnen
– Overige kosten op de Filipijnen

Kosten FilipijnenTotale kosten van onze rondreis

Een reis op de Filipijnen hoeft niet duur te zijn. Het land is een stuk goedkoper dan Nederland, maar in vergelijking met andere landen in Zuidoost Azië wel weer wat duurder. In totaal hebben we tijdens de ruim 3 weken (25 dagen) dat wij op de Filipijnen € 2.440,- uitgegeven met z’n tweeën. Dit komt neer op gemiddeld € 49,- per persoon per dag. Hier zitten alle hotels, eten en drinken, excursies, binnenlandse vluchten, ander vervoer e.d. bij in.

Wat hier nog niet bij in zit, is de retourvlucht naar de Filipijnen. Omdat het bezoek aan de Filipijnen voor ons onderdeel van onze wereldreis was, vlogen wij erheen vanuit Vietnam en verder naar Nieuw Zeeland. Onze kosten hiervoor zijn daarom niet zo relevant. Een retourtje Amsterdam – Manilla (de hoofdstad van de Filipijnen) kun je voor € 700,- à € 800,- per persoon boeken. Tel dit bedrag dus nog op bij je totale budget voor de Filipijnen.

Bekijk hier wat de kosten van onze totale wereldreis waren!

Overzicht van al onze kosten

Wat?Kosten
Overnachten
22 hotelovernachtingen in een tweepersoonkamer met eigen badkamer.
€ 473,-
€ 21,50 p.n.
Vliegreizen tussen eilanden
3 vluchten (Palawan – Cebu, Cebu – Legazpi, Legazpi – Manilla)
€ 286,
€ 143,- p.p.
Overige vervoer op Filipijnen
Bus, boot, tricycle
€ 193,-
€ 96,50 p.p.
Eten en drinken
Ontbijt, lunch, avondeten en drankjes ’s avonds
€ 477,-
€ 9,55 p.p.p.d.
Excursies
O.a. 3-daagse boottocht, 4 x duiken, scooter huur
€ 914,-
€ 457,- p.p.
Overige
O.a. simkaart, was, souvenirs
€ 97,-
€ 48,50 p.p.
Totale kosten€ 2.440,-
€ 49,- p.p.p.d.Kosten overnachten op de Filipijnen

De kosten voor een standaard tweepersoonkamer met eigen badkamer liggen tussen de € 20,- en € 30,- per nacht. Voor een bed in een hostel ben je rond de € 10,- à € 15,- euro kwijt. Wil je luxer overnachten, dan betaal je uiteraard ook meer! Wij hebben tijdens onze reis gemiddeld € 21,50 per nacht uitgegeven aan accommodaties. Hiervoor hadden we altijd een tweepersoonskamer met eigen badkamer. Soms zat hier ook het ontbijt en/of airconditioning bij in.

Overnachtingen op de Filipijnen zijn hiermee vaak net wat duurder dan in nabij gelegen Aziatische landen zoals Vietnam. Wij vonden het vooral opvallend dat Booking.com geen marktleider hier is, maar dat je op Agoda juist de meeste accommodaties kunt vinden. Vooraf reserveren is aan te raden, want de leuke plekken zitten vaak al snel vol!

Kosten overnachten Filipijnen
Overnachten tijdens de boottocht in tentjes op het strand. Normaal sliepen we gewoon in een hotel!Kosten eten en drinken op de Filipijnen

De Filipijnen staat niet bekend om zijn uitstekende keuken. De maaltijden bestaan vaak uit veel vlees, vis en rijst. Duur zijn de maaltijden niet. Voor € 5,- heb je vaak in een restaurant een goed bord eten. Wil je liever westers eten? Dan betaal je vaak iets meer, rond de € 7,-. Haal je je maaltijd bij een stalletje op straat, dan kun je voor € 2,- al een maaltijd hebben.

Drinken is daarnaast ook erg goedkoop. Een cola heb je voor € 0,80, een biertje voor € 1,-. Wij gaven gemiddeld tijdens onze reis op de Filipijnen € 9,55 per persoon per dag uit aan eten en drinken.

Kosten eten Filipijnen
Tijdens de boottocht hadden we heerlijk eten!Kosten vervoer op de Filipijnen

Omdat de Filipijnen uit zoveel verschillende eilanden bestaat, heb je vaak verschillende soorten vervoer nodig om vanuit de plek naar de andere te komen. Zo bestond een reisdag voor ons vaak uit een stukje met de tricycle, dan naar de boot, dan naar een bus en soms nog een vlucht tussendoor.

We hebben na onze aankomst op Coron drie keer vlogen (van Palawan naar Cebu, van Cebu naar Legazpi en van Legazpi naar Manilla. Deze binnenlandse vluchten kostte allemaal rond de € 50,- p.p. inclusief bagage. In totaal hebben we € 286,- uitgegeven aan binnenlandse vluchten, dus € 143,- p.p..

Naast dat we gevlogen hebben, hebben we ook vaak de bus en boot genomen. De kosten voor al dit soort vervoer lag voor ons in totaal op € 193,-, dus € 96,50 p.p.. Voor wat langere busritten ben je vaak rond de € 10,- kwijt en wat langere boottochten kosten rond € 15,- p.p. Taxiritjes met de tricycle zijn vaak maar een paar euro (afhankelijk van de afstand).

Kosten vervoer Filipijnen
De lokale bus op de FilipijnenKosten activiteiten Filipijnen

Met name door de activiteiten die je op de Filipijnen kunt doen, is het voor ons een “duurder” Aziatisch vakantieland geworden. We hebben namelijk een boottocht gedaan en hebben vier keer gedoken. Dit zijn relatief dure activiteiten. In totaal hebben we € 914,- (€ 457,- p.p.) aan activiteiten uitgegeven. Maar de kosten hiervoor verschillen natuurlijk voor iedereen heel erg. Het ligt er net aan wat je leuk vindt om te doen op vakantie.

Hieronder een overzichtje van de kosten per activiteit:

  • 3 daagse boottocht (inclusief overnachten, eten en drinken) – € 234,- p.p.
  • Duiken in Palawan (Port Barton), 2 duiken – € 65,- p.p.
  • Duiken bij Cebu (Moalboal), 2 duiken – € 50,- p.p.
  • Boottocht en duiken bij Apo Island, 2 duiken – € 80,- p.p.
  • Duiken met walvishaaien (Donsol), 2 duiken – € 60,- p.p.
  • Snorkelen met walvishaaien – € 30,- p.p.
  • Scooterhuur – € 7,- p.d.

Bekijk al onze avonturen tijdens de boottocht en het duiken in onze vlog over de Filipijnen!

Activiteiten Filipijnen
Onze boot voor de 3-daagse boottochtOverige kosten op de Filipijnen

Tot slot nog wat laatste kosten die we hebben gemaakt en waar je nog rekening mee kunt houden. Zo kochten wij allebei een simkaartje. WiFi werkt namelijk heel slecht op de Filipijnen. Rekenen op de WiFi in je hotel kan daarom frustrerend werken. Een simkaartje met internet is daarom erg handig om te kopen. Wij betaalden voor 2 simkaarten € 26,- en hier stond genoeg data op voor de hele periode dat we op de Filipijnen waren.

Naast de simkaarten hebben we nog geld uitgegeven aan de was (€ 7,- voor bijna al onze kleding), wat souveniers en andere kleine dingen. In totaal waren we hier nog € 97,- (dus € 48,50 p.p.) aan kwijt.

Kosten Filipijnen
De zonsondergang zonder filter!

Andere artikelen over de Filipijnen

49 Comments

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.